ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић и први човек Руске Федерације Владимир Путин састаће се у Москви 15. септембра, сазнају "Новости". Током боравка Вучића у руској престоници централна тема његовог разговора са Путином биће решавање косметског питања.

Пре овог сусрета Вучић ће се још једном састати у Бриселу с председником привремених институција у Приштини Хашимом Тачијем, на рунди дијалога на високом нивоу која би, по календару европских посредника, требало да се одржи у првој недељи септембра.

Током последњег сусрета српског и руског председника у Москви 8. маја, најављено је да ће Русија на активан начин пратити садржаје разговора Београда и Приштине, а посебно утицај међународног фактора на то питање, и да ће правовремено реаговати. Вучић је тада нагласио да је немогуће добити било какво решење за КиМ без сагласности Русије у Уједињеним нацијама.

Прочитајте још - ВУЧИЋ И ПУТИН НА ВЕЗИ: Најснажнија подршка Русије Србији

Сусрет двојице званичника следећег месеца биће њихов 13. официјални састанак и трећи откако је Вучић изабран за шефа државе. Како је раније најављено, долазак Путина у Србију планира се у новембру.

Током септембра, иначе, дипломатски разговори о коначном решењу за КиМ интензивираће се на свим меридијанима.

Тако ће, после Москве, следећа прилика за разговоре са светским лидерима бити у Кини, у којој ће Вучић, на позив председника те земље Си Ђинпинга, бити гост на Светском економском форуму, такозваном летњем Давосу, који се од 18. до 20. септембра одржава у кинеском граду Тјанђину.

Већ недељу дана касније, председник Србије имаће прилику да о Космету и другим важним темама разговара са многобројним светским званичницима који буду дошли на Генералну скупштину Уједињених нација у Њујорку. У Америци ће Вучић боравити од 24. до 28. септембра, и том приликом видеће се и са првим човеком САД Доналдом Трампом.


ТРАМПОВ САРАДНИК СТИЖЕ У БЕОГРАД

У ПРВОЈ половини септембра у Србију долази високи званичник САД задужен за један од економских ресора америчке администрације. Реч је о блиском сараднику председника Трампа, па ће, осим привредне сарадње, како се очекује, у разговорима са српским званичницима "на столу" бити и низ политичких тема. Оне ће првенствено бити посвећене решавању косметског питања, за које из Вашингтона последњих недеља стижу сигнали да није "закуцано" и да је око њега компромис могућ.