Председник Србије Александар Вучић сматра и да сам позив канцеларке Немачке Ангеле Меркел доста тога значи и понавља да је Немачка за нас најважнији партнер.

"Ангела Меркел је за нас најважнији партнер и то видите и овде у Крагујевцу, по Кромберг Шуберту у Крушевцу који ће запослити 2.000 људи... Ако то људи у Србији не разумеју - онда не знам шта бих рекао".

"Ти разговори неће бити лаки", рекао је председник Србије и додао да стално размишља о томе шта и на који начин да каже Меркел, а у циљу да се позиција Србије унеколико поправи, побољша.

"Али, они су велика сила, ми смо мали, да ли ћу успети... Не знам" рекао је председник.

Додао је да не треба подсећати да је 2008. године проглашена такозвана независност Косова, а да се 2010. и 2011. године причало о дипломатији на стероидима која је и донела пресуду МСП.

Прочитајте још - АЛАРМ НА ЗАПАДУ: Америка и ЕУ љуте што Вучић иде код Путина


"Такви су нам били и стероиди и дипломатија, а сада неко мора да вади камење из ватре и покуша нешто да направи", додао је Вучић, али и навео да се и по самом питању да ли може нешто да се уради види да смо макар нешто успели.

И позив Ангеле Меркел показује да смо макар успели да се о томе бар говори, на цивилизован начин, језиком сукоба, пушкама, великим Албанијама како то жели Тачи и његово руководство, додао је Вучић.

На даља питања у вези са у вези са КиМ и ЗСО, Вучић је рекао да нас чекају тешки разговори.

"И нећу пристајати на 'истину', ни Хашима Тачија, ни Саше Јанковића, ни Вука Јеремића, потпуно ми је свеједно којег од њих да узмете... Пристаћемо само на оно што је стварно потписано".

Каже да увек очекује лош сценарио, да се нада бољем, а бори да буде најбоље и да му је једна ствар важна "да не може на папиру за нас да важи оно што не пише, а за некога не важи и оно што пише".

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ: НИЈЕ ПРЕДВИЂЕНО ДА ЗСО БУДЕ ФОРМИРАН ПО САДАШЊИМ ЗАКОНИМА, НЕГО ПОСЛЕ УПОДОБЉАВАЊА

Председник Србије Александар Вучић негирао је данас да је Бриселским споразумом предвиђено да Заједница српских општина буде формирана по важећим косовским законима и рекао да је договорено да та заједница буде формирана тек након измене, односно "уподобљавања" правних прописа.

Након полагања камена темељца за индустријски парк у Крагујевцу, Вучић је новинарима рекао да види да у Србији постоје људи који су поједине чланове Бриселског споразума тумачили "како одговара албанској страни" али да је реч о људима који "појма немају" и да се чланом два имплементационог дела Бриселског споразума наводи да ће то бити уређено уподобљавањем правних прописа и правног поретка на Косову.

"Тек када се то све измени, онда долази потврда Уставног суда (Косова), који има само право да потврди а не да негира или нешто зауставља", рекао је Вучић.

Прочитајте још - Вучић Евроској унији: ЗСО може само по Бриселском споразуму

Вучић је упитао, уколико већ ЗСО треба да буде основан по важећим косовским законима, због чега та заједница већ није формирана?

"Јер ако се све ради у складу са косовским законима, зашто смо онда ишли у Брисел? Што им бране да данас оснују (ЗСО), ако је то све тако предвиђено?", упитао је Вучић и додао да је сваком правнику то јасно али да се његови критичари радују неуспеху Србије.

Према његовим речима, цео смисао разговора у Бриселу је у томе што Србија не признаје независност Косова, док Приштина сматра да има заокружен правни оквир и да би, у супротном, сви разговори били бесмислени и непотребни.

"И нигде не пише да тако може да буде (да се ЗСО формира по актуелним косовским законима). И све је то јасно сваком правнику, ако хоће логички да размишља", рекао је Вучић.

Он је, међутим, додао да ускоро у Београд долазе и висока представница ЕУ Федерика Могерини и председник Европског савета Доланд Туск па ће то бити добра прилика да се види како ко тумачи тај споразум.

ВУЧИЋ: НИСАМ ДОБИО ПОЗИВ НА ИНАУГУРАЦИЈУ 7. МАЈА

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да није добио позив председника Русије Владимира Путина да присуствује његовој инаугурацији 7. маја у Москви.

"Позвао ме је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган у Анкару 7. маја. Нисам добио позив од Путина", рекао је Вучић новинарима у Крагујевцу упитан да ли ће 7. маја посетити Анкару или Москву.

Вучић је додао да са Путином није о томе разговарао, већ да су телефоном причали о Косову и другим стварима.

Коментаришући твит председника Народне странке Вука Јеремића да је Корију Левандовском рекао да сам одреди цену за то да му уговори телефонски разговор са председником САД Доналдом Трампом, Вучић је казао да ниједног Левандовског никада није упознао, нити чуо и видео.

"Ти људи полазе од себе. Они знају какви су лопови по својој природи, како су узели новац од грађана... Не знам о чему причају", рекао је Вучић.