Одлука Њујоршког градског већа да забрани продају специјалитета фоа гра у ресторанима, наишла је на негодовање произвођача хране.

Одлука да се забрани продаја специјалитета направљеног од гушчије или пачије џигерице, донета је 30. октобра због, како се наводи у образложењу, окрутности приликом товљења животиња, будући да се за добијање што веће јетре животиње тове кукурузом.

Закон о забрани требало би да ступи на снагу 2022. године, али пре тога требало би да га потпише градоначелник Њујорка Бил де Бласио, преноси ББЦ.

Одлука о забрани продаје фоа гра усвојен је у градском већу са 42 гласа за и шест против.

Каролина Ривијера, чланица градског већа која је и предложила забрану, рекла је да "Веће забрањује веома окрутну и нехуману праксу".

Како се наводи, они који прекрше забрану платиће казну од 500 до 2.000 долара.

Суоснивач и генерални менаџер компаније Хадсон, која је главни произвођач деликатеса, Изи Јанеј рекао је да ће индустрија узвратити и да ће поднети тужбу због те одлуке.

"Победићемо их на суду", рекао је он.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Није за кување, јер је превелика: Кувар нашао печурку рекордне тежине

Аријана Дагин из компаније за производњу хране "Д''Артањан" рекла је да ће кувари вероватно наручивати више производа, јер су веома љути због одлуке, као и да је то лоша одлука.

"Око 1.000 ресторана у Њујорку на својим менијима имају фоа гра. Сви су веома љути", рекла је она.

Она је казала да фарме хране животиње без стреса и окрутности.

"Одлука је неправедна, непоштена и сматрамо незаконита", рекла је Аријана Дагин.

Иначе, Њујорк није први који је забранио овај специјалитет - то је учинила и Калифорнија још 2012. године.