АУСТРИЈА се поноси својим зеленим алпским пашњацима по којима планинари могу слободно шетати међу говедима на испаши. Међутим, због инцидента у ком је туристу убило крдо стоке влада је издала смернице за посетиоце који не знају како да се понашају са животињама.

Аустријске власти желе да туристи имају на уму неколико ствари када се налазе у Алпима или шетају било којим подручјем где могу да наићу на домаће животиње које се слободно крећу.

Прочитајте још:Баварска звона звоне – краве „победиле“ на суду

- Уопштено, краве нису опасне животиње, али планински пашњаци нису зоолошки вртови са животињама које могу да се мазе - каже аустријска министарка туризма Елизабет Кестингер, која је одрасла на фарми.

Аустријски Одбор за сигурност у Алпима забележио је 54 инцидента са говедима са само две људске жртве у прошлој деценији. Треба узети у обзир да је у том раздобљу Алпе посетило 30 милиона планинара.

Планинари не смеју да хране животиње или стварају велику буку јер их то плаши, наводи се у смерницама. Такође би требали да остану на обилеженим стазама. Ако стока блокира пут, никада не би требало да иду кроз крдо него около.

Прочитајте још: БИЗАРНО: Мртва крава "шутнула" радника у главу

Краве желе да заштитите телад - посебно када им се приближе пси. Већина инцидената између људи и стоке укључивала је псе које су планинари повели са собом. Власници паса требају да држе своје љубимце на краткој узици, али морају да их пусте са узице ако краве почну да се агресивно понашају, стоји у упутствима.

Depositphotos


Пси су доста бржи од крава и лако могу да побегну, каже челник Аустријског алпског клуба Андреас Ермацора.

- Краве ће онда потрчати за псом, а не за човеком - додао је Ермацора који често планинари са својим псом.

КАКО ЗНАТИ КАДА СУ КРАВЕ ЉУТЕ

Животиње показују да су раздражене подизањем и спуштањем главе, топтањем ногу и дахтањем. Најбоље је остати миран и склонити им се с пута, али им не окретати леђа како би у сваком тренутку могли да видите шта раде, саветује Министарство туризма.

Главно правило у Алпима је 'поштовати људе који тамо раде, природу и животиње'.

(24sata.hr)