Гренланд би могао да почне да извози песак, "захваљујући" глобалном загревању које топи огромну ледену површину острва и спира велике количине талога у море, резултат је најновије студије тима научника из Данске и САД.

Прочитајте још: Стручњаци УН: Потребне брзе промене да би се ограничило глобално загревање

Песак би Гренланду могао да донесе корист од климатских промена, објавио је тим научника из Данске и САД у часопису "Nature Sustainability".

"Можете замислити топљење леда као једну славину кроз коју се излива песак на обалу", изјавио је главни аутор студије Мет Бендикен, истраживач са Универзитета Колорадо, преноси Ројтерс.

Студија, под насловом "Обећања и опасности од експлоатације песка на Гренланду", наводи да би Гренланд морао да процени ризике обалног рударства, наорочито по рибарство.

Прочитајте још: ЖИВОТ НА ЗЕМЉИ БЕЗ ПОЈЕДИНИХ ВРСТА: Природи је боље без човека

Светска потражња за песком износила је око 9,55 милијарди тона у 2017. години с тржишном вредношћу од 99,5 милијарди долара и предвиђа се да ће досегнути готово 481 милијарду долара у 2100. години, подстакнута растућом потражњом и могућим несташицама, наводи се у студији.

Давид Бурман са данског универзитета у Архусу, који није био укључен у студију, рекао је да већ постоји нека локална експлоатација песка за домаћу грађевинску индустрију на Гренланду.

"Тренутно је то јефтин ресурс, али ће постати скупљи“, каже Бурман, преноси агенција.

Студија каже да би песак и шљунак могли да се користе и у будућности како би се ојачале плаже и обале које су под ризиком од пораста нивоа мора, што је делом узроковано и отапањем Гренланда.