МОСКВА - Танзила Бисембејева из Русије уписана је у Књигу рекорда Русије као најстарија особа на планети, пошто је напунила 120 година, пишу московски медији.

Бисембејева, која живи у Страханској области на југу Русије близу Каспијског мора, напунила је 120 година 14. марта ове године.

У њеној личној карти, чију копију објављује Росијска газета, написано је да се родила 1896. године, у царској Русији. Тиме је преживела револуцију 1917. године, Други светски рат и распад Совјетског Савеза.

Сада живи у родном селу Исламгази, са три сина, десет унука, 24 праунука, и два прапраунука.

"Мама је у свом животу много видела. Проживела је од Распутина до Путина. Радила је цео свој живот, у пољу или у башти", рекао је новинарима њен син Шинтас Бисембејев.

Бисембејева се први пут удала до почетка Другог светског рата, али је муж био позван на фронт, одакле се није вратио, а њихово дете је убрзо по рођену умрло.

Тиме је, на крају рата, са 49 година, била сама, али се ускоро удала за старијег Казахстанца. Са 53 године родила је сина, кроз годину дана још једног, а када јој је било 57 година и трећег.

У складу са казахстанском традицијом, Бисемејева сада живи у породици најмлађег сина, креће се по кући и сама себе обслужује, али не излази напоље.До својих 100 година, ниједном се није обраћала лекарима, и рађала је код куће. Када је напунила 100 година, погоршао јој се вид, и морала је на операцију.

На питање у чему је тајна њене дуговечности, њени синови одгховарају: "Она је веома добра и увек гледа на живот позитивно. У људима види само добро. Води здрав начин живота: никада не седи на месту, не пуши и увек се храни природном храном".

Руски медији наводе да је једина особа која је живела до 120 година, а да постоје документи, францускиња Жана Луиза Калман, која је живела 122 године, пет месеци и 14 дана. Калман је умрла 1997. године.