Министар финансија Синиша Мали реаговао је данас на тврдње председника ССП Драгана Ђиласа рекавши да је Влада Србије за следећу годину издвојила 804 милиона динара више за Универзитет у Београду у односу на 2019. годину.

Мали је објаснио да се приходи буџета Универзитета у Београду састоје из два дела, један је буџетска подршка, а други су сопствени приходи.


Он је истакао да је подршка БУ из републичког буџета 2019.године била 10,4 милијарди динара, а за 2020.годину је 11,3 милијарде динара, што је за око 804 милиона динара више.


"Сопствени приходи Универзитета се смањују, а ви ваљда знате и треба да питате руководство Универзитета, њих знате боље него ја, због чега им се смањују сопствени приходи, па им се укупан буџет због тога смањује, али Влада Србије је повећала подршку буџету за 804 милиона динара", објаснио је Мали.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Мали о владавини Драгана Ђиласа: Оставили сте нам рупу од 7,6 милијарди евра, а себи исплатили добит од 105 милиона! Повећањем од 1. јануара пензије ће бити веће и до 19,4 одсто

Ђилас каже да је Синиша Мали кукавички смањио буџетску подршку Универзитету у Београду за 2020. годину за 525 милиона динара, да је злоупотребио положај министра и да се на овај начин осветио универзитету, прочитао је Мали део писма које му је, како је рекао, упутио Ђилас.


"Господине Ђилас, то је безочна лаж, само једна у низу. Треба да вас је срамота, не само због незнања већ због тога што лажете", рекао је Мали у Скупштини Србије.


Он је поручио Ђиласу да се нећу спустити у његово блато и на његове гране и да вероватно председник С СП полази од себе када говори о кукавичким реакцијама и освети.


"Ја то не радим. Ви сте кукавица и велики лажов и треба да вас је стид да се бавите оваквим неистинама и лажима, али то нека вама служи на част. Тако сте опљачкали и грађане Србије за 619 милиона евра, тако ваши први сарадници стављају својим кумовима кесе на главу, мало их и гуше због нелегалних пара. Ви се тиме поносите и нека вам је, али ја ћу наставити да се борим против таквих као што сте ви и такве политике", рекао је Мали.


Мали је навео да је цео буџет за просвету за 2020.годину већи и да износи 226,7 милијарди динара, а у 2019.години је био око 211 милијарди динара.


"Фонд за иновациону делатност добија 1,2 милијарде, а имао је 1,1 милијарду динара. Буџет Центра за промоцију науке је повећан са 101 на 108 милиона динара, Фонд за науку је дуплиран са 500 милиона динара на милијарду динара", рекао је Мали.


Министар је казао и држава води рачуна о младима, наводећи да ће се у оквиру Националног инвестиционог плана обезбедити 500 милиона евра за станове за младе, као и да се већ обезбеђују и подстицаји за запошљавање младих.