КАСАРНА "Царина" у Смедереву најскупљи је од 22 војна објекта које је Дирекција за имовину Србије понудила на продају. Потенцијални купац мораће да издвоји минимум 2,4 милиона евра за 14 зграда, укупне површине 772 квадрата и 18 хектара земљишта.

Прочитајте још: Војна имовина труне прецењена

Ова касарна је понуђена на продају први пут, као и војни комплекси, "Сремчица" у Београду, вежбалиште "Кличевац" у Ваљеву и "Месић - Белоцрквански пут" у Вршцу. Први пут се тражи власник и за зграду војне команде "Сланушка" у Ужицу, а почетна цена је 417.000 евра. Сви остали објекти, међу којима је највише магацина и складишта, купца траже у другом или у већ трећем кругу. Због тога су и њихове цене умањене за 20, односно 40 одсто. У Дирекцији за имовину истичу да ће прихватити само понуђаче који уплате депозит, док остале понуде неће разматрати.

Прочитајте још: ОЖИВЉАВА КАСАРНА: Гарнизон чекају раширених руку

У Београду је поново оглашена и продаја комплекса "Сајмиште" у Младеновцу, а за нешто више од милион евра могу се купити три објекта од 607 квадрата. За ВК "Река Остружница" купац би требало да издвоји минимум 752.000 евра.

На списку је чак пет објеката на подручју Новог Сада и сви се налазе на сремској страни града. ВК "Алибеговац - Карагача", који између осталог чине магацини, стражара, боксови за псе, продају се по почетној сниженој купопродајној цени у износу нешто већем од 388.000 евра. ВК "Мишелук - Горња Каменица", који чини пет објеката површине нешто веће од 634 квадратна метра, и то стражара и три магацина, продаје се за око 1,2 милиона евра. У Петроварадину се на продају нуди ВК "Буковац" површине хектар и 15 ари и то по сниженој цени од 97.257 евра. За ВК "Провалија - РРФД Каменица" у Улици Шимширова 18 који чине магацини, осматрачница, стражара, почетна купопродојна цена је 368.701 евро. На списку за продају је и ВК "Парагово складиште" у Сремској Каменици састављено од објеката површине безмало 492 квадратна метра. Почетна цена је 432.200 евра, а депозит је 520.000 динара.

РАЗГЛЕДАЊЕ РОК за подношење писмених понуда је 30. новембар. Право учешћа имају сва физичка и правна лица која уплате депозит. Сви објекти су отворени за разгледање 25. и 26. новембра, уз претходну најаву. Рок плаћања купопродајне цене је осам дана од дана зључења купопродајног уговора.

И у Сомбору две војне парцеле поново иду на продају, а реч је о земљишту у насељу Шикара, на периферији града. Продаја земљишта оглашена је већ неколико пута, а заинтересованих до сада није било. ВК "Шикара", односно бивше вежбалиште, чини земљиште укупне површине три хектара, 80 ари и 22 квадратна метра. Снижена почетна цена сада износи 39.640 евра. Коригована је и цена за ВК "Мира" у Лесковцу, па за 15 објеката, који заузимају површину од 3.620 квадрата са гаражама, магацинима и стражарницама треба издвојити 868.948 евра. Лесковачко складиште "Винарце" кошта 168.000 евра.

Продаје се и Клуб војске у Пожаревцу, а зграда површине 2.592 квадрата кошта око милион евра.

Поново се тражи купац и за Клуб војске у Белој Цркви, а за објекат од 3.231 квадрат, уз који иде и кухиња са рестораном, куглана и земљиште, треба издвојити 246.000 евра. Рачуница показује да квадрат, без земљишта, кошта једва 76 евра!

Војни објекат у Нишу

Складиште "Грљан" у Зајечару, са радионицом, кухињом и трпезаријом, продаје се по сниженој цени од 99.896 евра. Најјефтинији објекат који је понуђен је ВК "Вила Катарина", складиште у Књажевцу за који држава тражи 22.707 евра.

НАТО БОМБЕ

И ДОМ војске у Алексинцу и војни комплекс у Медошевцу код Ниша, могли би ускоро добити своје нове власнике. Како је већ неколико пута продаја објеката била неуспела, расписан је нови оглас, а овог пута цене су нешто ниже. Како се наводи у огласу Републичке дирекције за имовину, за комплекс у Медошевцу постоји могућност да се пронађу бомбе заостале од НАТО бомбардовања.

- Претпоставља се да су током НАТО бомбардовања загађени неексплодираним убојним средствима, да исти нису испитани и нису очишћени од неексплодираних убојних средстава и трошкови испитивања и чишћења падају на терет купаца - пише у огласу.

Та сумња постоји и за комплексе у Сремчици и Остружници, као и за "Буковац" у Петроварадину и "Царину" у Смедереву.