СРБИЈА је велики извозник пива, а главно тржиште су нам чланице ЦЕФТА споразума и земље Европске уније. Према подацима Привредне коморе Србије, годишње произведемо око 565 милиона литара златног напитка.


Вредност извоза у ЕУ прошле године износила је 20 милиона евра, а у чланице ЦЕФТА споразума 26 милиона евра. Најзаступљеније пиваре у извозу биле су "Карлсберг Србија", "Апатинска пивара" и "Хајнекен Србија". Статистика "Еуростата" показује да је Србија лане била на другом месту по извозу пива у ЕУ у групи земаља које не припадају тој заједници.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Шаљеш пакет, дај личну карту: Пооштрен закон, анонимности одзвонило


- Прошле године смо извезли 15,7 одсто већу количину пива у односу на 2017. годину - каже, за "Новости", Александар Богуновић, из Удружења за биљну производњу и прераду биљних производа Привредне коморе Србије. - На страна тржишта пласирано је 133 милиона литара пива, чија је вредност 46,7 милиона евра. Увоз је у истом периоду повећан за 26,8 одсто и износио је 34 милиона литара. То значи да је у Србији лане дошло до повећања потрошње у односу на исти период 2017. године.

Од укупне производње, око 45 одсто одлази на тржиште Босне и Херцеговине. Тај наш извозни успех недавно је забринуо комшије. Босански медији пренели су да је спољнотрговинска комора БиХ урадила анализу која показује да Србија у том сектору апсолутно доминира на њиховом тржишту, јер се из "те земље увезе више пива него из свих других држава на свету заједно". Као невероватан оцењују податак да нико од увозника у БиХ од 2013. до 2018. године није успео да снизи цену осим наше земље, чије је пиво у том периоду појефтинило за 40 конвертибилних марака. Њихова комора и произвођачи сматрају да су цене "неоправдано ниске", те да им "домаћа индустрија трпи удар" и затражили су реакцију надлежних органа.

- Имамо три велике пиваре које покривају највећи део српског тржишта, а уједно су и највећи извозници - објашњава Богуновић. - Повезаност са сестринским фирмама у ЕУ омогућава им да имају веће тржиште и обим производње, а тако и нижу цену. То, свакако, чини један од главних разлога њихове доминације код суседа, јер тамо одлази пиво по нашим ценама које су убедљиво најниже у региону.

Поводом захтева коморе БиХ да реагују надлежни царински органи јер су "због неоправдано ниских увозних цена пива, неоправдано ниске и основице за обрачунавање царине и ПДВ-а", Богуновић истиче да су царинске стопе у региону дефинисане ЦЕФТА споразумом.

- Прича око висине царина није везана само за произвођаче пива јер са БиХ имамо велику трговинску размену и друге робе - каже наш саговорник. - БиХ је наш најзначајнији партнер. То је дестинација где остварујемо највећи извоз у сектору прехбрамбене индустрије и пољопривреде. Наравно, ми смо много већи извозник.Богуновић додаје да је веома значајно да нема турбуленција у уређеном систему који до сада добро функционише.


ПРОИЗВОЂАЧИ ПИВА ТРАЖЕ НИЖЕ НАМЕТЕ

ПРОИЗВОЂАЧИ пива у Србији већ годинама траже смањење фискалних намета на тај производ.

- Групација произвођача пива инсистира на промени метода обрачуна акциза за пиво - каже Александар Богуновић. - За тај захтев постоји више разлога. У ранијем периоду дошло је до пада производње, који од 2016. показује тенденцију благог раста. Такође, опала је куповна моћ становништва, а капацитети произвођача су већи и имају могућности да прошире обим производње.