Рик Еделман, оснивач и извршни председник компаније Edelman Financial Services, једне од водећих компанија за финансијско саветовање сматра да ће ускоро нестати досадашњи концепт пензионисања.

Еделман у једном видеу наводи да ускоро више неће бити класичног следа догађаја: рађамо се, идемо у школу, радимо, идемо у пензију и умиремо.

Очекивани животни век врло ће се вероватно драстично продужити, што значи да ћемо можда живети 110 или 120 година. Неће бити одржива идеја одласка у лагодну пензију са 65 година. Наиме, ако живимо 120 година, а одемо у пензију са 65, како ћемо зарадити, односно приуштити 50 или 60 година слободног времена?“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Prvo potvrda o životu, pa penzija

Готово је с идејом пензије. То је била иновација 20. века које није било у 19. веку и које неће бити ни у 21. У будућности ћете радити до 75., 85., 95. или 105. године живота. Но, не брините због тога. Није тако страшно како звучи. Ви ћете, наиме, желети да радите“, каже Еделман.

Желећете да радите из два разлога. Прво, бићете довољно здрави да то можете. Бићете као стогодишњак здрави као што је неко данас с 40 или 50 година, а то значи да ћете хтети остати активни, и у привређивању и у заједници.“

Друго, лакше ћете него икад пре зарађивати новац, захваљујући заједничкој економији, краткотрајним уговорима, идеји рада са скраћеним радним временом, рада путем интернета и слично. Нећете више морати радити 40 или 50 сати недељно и нећете морати зарађивати ​​100 или 200 хиљада долара годишње. Моћи ћете допунити свој приход с 20.000 до 40.000 долара годишње радећи хонорарно оне послове које желите. Новац ће бити лако доступан, а то значи да ћете уместо да једва дочекате године или потребан стаж за пензију, у другачији концепт пензије отићи раније и чешће“, објаснио је Еделман.

Ми то тренутно називамо годишњим одморима. Но онда ћемо их имати чешће. Дакле, ићи ћемо у школу, наћи ћемо посао, а онда узети пар година слободног. Касније ћемо поновно отићи у школу и започети неку сасвим другачију каријеру“.

Чинићемо тако кроз цео живот. Нестаће линеарног концепта запослења. Уместо тога, појавиће се циклична линија живота где ћете пролазити кроз учење, запошљавање и слободно време кроз цео свој живот. Биће забавно и пријатно, а биће и корисно за заједницу. Зашто би неко с тим имао проблем?“ додао је.bizlife.rs