ПРЕДСТАВНИЦА “Краша” Марица Видаковић сазвала је данас (у среду) збор радника “Краша” на којем је позвала мале акционаре да не продају своје акције српском бизнисмену Небојши Шарановићу, него да их уступе највећим акционарима - власницима Месне индустрије “Браћа Пивац”.

Како “Новости” незванично сазнају Видаковићева је овим позвала на кршење хрватских закона, али и обичаја берзанског пословања. Наиме, она је позвала мале акционаре да уступе деонице по нижој цени од важеће, уз обећање да ће им разлику до тржишне вредности “Браћа Пивац” надокнадити касније. Једини разлог је, тврди наш извор, да се Србин осујети да дође до већинског власништва регионалног кондиторског гиганта. Небојша Шарановић је до данас успео да обезбеди 23,91 одсто акција “Краша” и на нешто више је од процента, када би са четвртином власничког пакета могао да пошаље обавезујућу понуду за откуп остатка деоница.

Знајући да Шарановић није жалио паре да дође до власништва у “Крашу” јасно је да би већина малих акционара прихватила његову издашну понуду. Ту је, тврде добро упућени, утрчала Видаковићева и кренула у убеђивање радника.

Разлог за овакав потез је што је Месна индустрија “Браћа Пивац” добила дозволу да објави понуду за преузимање “Краша” од Управног одбора Хрватске агенције за контролу финансијских услуга (Ханфа). Међутим, цена за откуп је 430 хрватских куна по акцији или скоро три пута од вредности по којој је деонице куповао Шарановић, који је за једну акцију плаћао и до 1.050 куна.

Пошто и сами хрватски пословни кругови знају да у овом тренутку нико није луд да за багателу прода власништво у “Крашу” Пивцима у причу се укључује се Видаковића са обећањем о наводној надокнади “на црно”. Осим овакве, према хрватским законима спорне приче, наш извор из Загреба тврди да би се овим и мали акционари увукли у незаконито, можда чак и кривично дело.