ИЗГЛЕДА да ће се коначно стати на пут изградњи малих хидроцентрала у заштићеним подручјима! Министар заштите животне средине Србије Горан Триван данас је поновио да ће ускоро бити усвојене измене Закона о заштити природе, којима ће бити забрањена градња деривационих мини-хидроцентрала у заштићеним подручјима. Ипак, Триван није прецизирао и када ће поменути закон бити усвојен.

- Изграђене мини-хидроцентрале неће нико рушити, али ће оне које су у заштићеним добрима морати да раде у складу са правилима - истакао је министар Триван. - Сви који су добили дозволе за изградњу у заштићеним добрима, министарства енергетике и заштите животне средине ће омогућити замену локација за оне ван тих подручја, где градња неће бити забрањена. Иначе, наше министарство годинама тврди да мини-хидроцентрале деривационог типа, не могу да опстану у заштићеним добрима. То је показала и јавна расправа. О њиховој градњи и раду израђене су студије које показују зашто су штетне.

Како је рекао министар Триван, грађани и струка су у праву и не може се радити на начин који нарушава животну средину у заштићеним добрима, док се на подручјима која нису под заштитом води рачуна да се поштују правила градње. Уз то, измене Закона о заштити природе, у оном делу који се односи на градњу мини-хидроцентрала, пре две године не би могле да буду усвојене, али сада је постигнут консензус и то може.

ПРОЧИТАЈТЕ И: SRBIJI PRISTUP TRŽIŠTU OD 180 MILIONA POTROŠAČA: Sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom donosi nam velike mogućnosti za privrednu saradnju


Када је реч о инвеститорима који су најавили тужбу против државе, јер не могу да спроведу свој план за који имају дозволу, министар Триван је уверен да ће се и за то направити неко решење, које ће свима да одговара.

- Дозволе за градњу издате су по важећем Закону о заштити животне средине, који је лош - објаснио је Триван. - Ради се и на реорганизацији заштићених добара, пре свега националних паркова. Јер је свима јасно да поједини делови националних паркова то више нису.


Фото Танјуг / Горан Триван

КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ

МИНИСТАР Триван најавио је да ће у наредним месецима бити донет закон о климатским променама. Измене Закона о управљању отпадом ће омогућити локалним самоуправама да саме забрањују употребу кеса на својој територији, док ће измене Закона о буци регулисати нови начин на који се ниво буке контролише у великим градовима.