На 21. сајму пољопривреде “Златна јесен” у Москви, Србија је по први пут изабрана за земљу партнера, а министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да је нашој земљи та част припала јер Русија препознаје значајне количине српских производа који се налазе на њеном тржишту.

Србија извози значајне количине пољопривредних и прехрамбених производа у Русију, прошле године је тај износ био у вредности 350 милиона долара”, рекао је Недимовић новинарима после отварања сајма у Москви.

С друге стране, додаје он, присуство српских производа на руском тржишту повећано је и због јачег институционалног рада у Србији како би се наше регулативе ускладиле са руским, наводећи да је та регулација нарочита у секторима ветерине и сектора воћа и поврћа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ministar poljoprivrede: Rešićemo problem sa otkupom i izvozom goveđeg mesa

Недимовић је најавио да Србију очекују измене споразума о слободној трговини не само са Русијом, већ и са осталим земљама Евроазијске уније, како би, каже, још неколико производа без царине стизало на то тржиште.

Наводи да би то могли бити сир, воћна ракија, као и неке “успаване” гране које су последњих година имале пад извоза ка том тржишту, као што су, истиче, прерађено свињског меса.

На питање да ли постоје неки производи из Србије који због развоја у Русији прете да доживе пад извоза, Недимовић одговора да постоје две осетљиве структуре - извоз јабука и нектеарине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Ministar Nedimović u Žitištu: Budućnost je u razvoju poljoprivrede i stočarstva

У тим гранама имамо донекле изазове у наредних неколико година, али са отварањем тржишта и ширењем на евроазијску унију мислим да ћемо то савладати и да неће бити проблема у будућности”, навео је Недимовић.

Додаје да Србија још мора да ради на усклађивању са “правилима игре” Русије и целе Евроазијске уније, јер, како каже, они имају веће стандарде који превазилазе стадарде других економских унија.

Србија је изабрана за земљу партнера на најзначајнијем сајму пољопривреде у Москви, “Златна јесен”, који је почео данас и трајаће до 12. октобра, а током та четири дана представиће се више од 1.800 излагача из 60 руских региона и 15 земаља света.

Српску делегацију на сајму у Москви предводи министар Недимовић, који је данас присуствовао церемонији отварања сајма у друштву руског премијера Дмитрија Медведева и министра пољопривреде Русије Дмитрија Петрушева.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде са Привредном комором Србије организује наступ српских привредника на сајму “Златна јесен”, међу којима су Златиборац, Карнекс, ПДМ Агро-фруит, Сирмиум фруит, Агроексим, Премиер ракија, Агро папук, Евро калем.