БАХАТИ инвеститори малих хидроелектрана који реке затварају у цеви веровали су да им нико ништа не може док нису наишли на горштаке Старе планине. Једно мало село звано Топли До је успело да их после вишемесечних "мртвих стража" мештана - отера са своје речице.

Прочитајте још: После батина одустао од МХЕ: Инвеститор каже да више неће крочити у Пирот

Еколози кажу да најчистији киловати долазе из воде, али иронија је да управо из тог чистог разлога могу да страдају читави екосистеми. Не због малих електрана, већ због несавесних бизнисмена и начина на који их граде.

С друге стране, и економска рачуница показује да од МХЕ на потоцима и речицама нико нема велике користи. Ни држава, нити локалне самоуправе. Чак и када би никло свих 856 електрана на речицама Србије, како је планирано, производња струје би се увећала тек за два одсто. Једину ћар имају инвеститори, као повлашћени произвођачи електричне енергије.

Прочитајте још: Грађани нигде не желе мале хидроелектране

Знамо да морамо да правимо зелене киловате. Наметнуто нам је да морамо да испунимо квоту од 27 одсто чисте енергије у укупној производњи. Тражи то Европа од нас, али не на овај начин. Не на штету мештана којима живот зависи од тих река. А сигурно не на рачун природе. Јер, добар део тих постројења за прављење електричне енергије из воде планиран је управо у заштићеним зонама.

И овог пута проблем је морао да дође до врха власти. Председник Вучић је обећао да ће предложити Влади да забрани изградњу МХЕ на рекама у заштићеним подручјима природе. Одмах после тога град Пирот је из својих просторних планова избрисао све електране на речицама Старе планине, али не и оне које су већ почеле да ничу. "Топли зец" за инвеститоре у Топлом Долу, сигнал је да нешто мора хитно да се учини. Напон између сељана које организују мртве страже и инвеститора је изузетно висок. Још само фали да падне крв.