СИСТЕМ камера које ће мерити просечну брзину на ауто-путу Београд - Ниш прорадиће 15. октобра. Као што су "Новости" већ најављивале, биће постављено 56 камера на 14 локација у оба смера. На неким местима ће видео-надзор бити инсталиран "густо", на сваких шест километара, док ће на појединим деоницама удаљеност између камера износити до 32 километра.

За постављање овог система задужено је Јавно предузеће "Путеви Србије", али се оно неће обрачунавати с несавесним возачима. С обзиром на то да је у питању пилот-пројекат, бавиће се истраживањем њихових навика. Овај систем ће у прва три месеца бити коришћен за "уигравање" и проверу рада камера, да би затим, средином јануара наредне године, почела и његова примена - кажњавање возача који буду возили брже од прописаних 130 километара на час.

- На сваком од 14 портала, где ће бити инсталирано 56 камера, имаћемо носаче за по две камере које ће снимати саобраћај у све три траке - објашњава Дарко Савић, руководилац Сектора за наплату путарине у ЈП "Путеви Србије".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВЕ САОБРАЋАЈНЕ КАМЕРE У БЕОГРАДУ! Укупно ће их бити 1.000, снимаће прекорачење брзине, пролазак на црвено, а ево где се налазе!



У смеру Београд - Ниш први портал биће испред наплатне станице "Београд", код Врчина, а затим на 110. километру испред наплатне рампе "Мали Пожаревац". Следећи ће бити на седам километара одатле, код Умчара.

Посао који предстоји у наредна три месеца је обиман. Поново ће се премерити "у милиметар" све деонице, урадиће се такозвана сертификација времена и трасе како би сви подаци били апсолутно тачни да би се избегле било какве, еветуалне, судске заврзламе и пресуде.



Занимљиво је да обе камере могу да региструју брзину свих аутомобила, али само до 250 километара на час. Уколико неко буде брже возио, неће имати никакву шансу да избегне казну, јер ће дуж ауто-пута, дежурати аутомобили "пресретачи" МУП Србије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ускоро 56 камера на аутопуту Београд-Ниш


"ПАЖЊА" НА 14 ПОЗИЦИЈА

НА траси од Београда до Смедерева камере ће бити постављене на пет позиција. Возаче ће снимати и у Великој Плани, Марковцу и Баточини. Камере ће бити постављене и на ауто-путу код Јагодине, Параћина, Појата и Алексиначких рудника. Последње две камере биће инсталира не код Алексинца и Ниша.