КАД се двоје свађају, трећи надрља. Када је снабдевање гасом у питању, Србија је често та трећа страна, преко чијих леђа се ломе интереси Америке и Русије. У том њиховом надјачавању и Европа би могла да извуче "дебљи крај".

Готово истовремено када је Бугарска одлучила да одблокира изградњу "Турског тока", Америка финансијски помаже изградњу гасног терминала у Хрватској. На страну што тај терминал, као ни остали који се у Европи граде уз подршку Сједињених Држава, не могу да подмире ни део европских апетита.

Циљ не бира средство у овом гасном сукобу. Није битно што би још ове зиме цела Европа, па и Србија могле да цвокоћу ако се заустави доток преко Украјине. Резервни правац снабдевања, бар за овај наш део континента не постоји. Није важно ни што би привреда могла да стане, јер готово 70 одсто економије ЕУ зависи од руског гаса.

У тим преговорима је Американцима најважније да онемогуће Москви да има алтернативу и да јој Кијев и даље буде најбољи правац. Верују да када се Русија нађе у пат-позицији, Европу ће својим гасом морати да снабдева, највише преко Украјине.

Прочитајте још - ЗЕЛЕНО СВЕТЛО “ТУРСКОМ ТОКУ“: Ево када ће руски гас да стигне и у Србију

И ова ситуација подсећа на "Јужни ток". Да ли постоји опасност да се понови? Тада су Бугари поклекли под притисцима моћника и прекинули читав посао. Данас амерички званичници са истим задатком обилазе читав регион. Лобирају и преко европских институција да се изградња гасовода на Старом континенту заустави. Не само на северу Европе, већ и на југу и истоку.

Светским силама је најважније да задрже економску и политичку доминацију над Европом. А Србија, како зна и уме, мора да избегне да буде "трећа страна" и да обезбеди пут којим ће јој гас стизати. Иако, много тога на том путу не зависи од нас.