На рекама у Србији је у првом полугодишту ове године забележено значајно повећање обима теретног и путничког саобраћаја у односу на исти период претходне године, саопштила је данас Агенција за управљање лукама.

У српским лукама претоварено је 6,28 милиона тона терета, што је за 14 одсто више у односу на прво полугодиште 2018. године, наводи се у саопштењу Агенције.

Почетак овогодишње наутичке сезоне обележио је раст броја пристајања крузера и прелазака обале, будући да је до 1. јула на међународним путничким пристаништима у Србији евидентирано 601 пристајање крузера и 81.127 прелазака обалe.

Повећање броја пристајања крузера у односу на почетак наутичке сезоне 2018. године износи 16 одсто, док је број прелазака обале већи за 15,7 одсто.

Подаци Агенције показују да је највише пристајања остварено на међународном путничком пристаништу у Београду- 297, а следе Нови Сад и Доњи Милановац са 170, односно 91 пристајањем. Међународно путничко пристаниште у Голупцу дочекало је 34 пристајања.

Прочитајте још - Стотине милиона евра од лађа на Дунаву


Од почетка године Влада Србије је на предлог Агенције прогласила два нова међународна путничка пристаништа- у Великом Градишту (Рам) и у Кањижи, које представља прво пристаниште на реци Тиси у Србији.

Како се наводи у саопштењу, на раст претовара је, поред повећане привредне активности у Србији, утицала стратешка опредељеност Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре да се водни саобраћај унапреди и уврсти у нови инвестициони циклус.

Најчешће претоварена врста терета и даље су шљунак, песак и камени агрегати, који заједно чине 21 одсто претоварам а руде су на другом месту са уделом од 20 одсто.

Новину у структури представља скок претоварене количине житарица на треће место са учешћем од 18 одсто, док су на четвртом месту нафта и нафтни деривати који учествују са 12 одсто у укупном претовару.

Повољни услови на тржишту меркантилних производа допринели су томе да је количина претоварених житарица у првој половини 2019. године већа за готово 800 хиљада тона него након другог квартала прошле године.

Мере Владе Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за развој и отварање нових међународних путничких пристаништа, резултирали су двоструко већим учешћем путничког саобраћаја у износу од 20 одсто у укупно оствареним приходима Агенције.

Предвиђања Агенције су да ће до краја године у лукама у Србији бити претоварено више од 13 милиона тона терета, док се на међународним путничким пристаништима у овогодишњој наутичкој сезони очекује око 1.300 пристајања крузера, чиме ће се премашити прогнозе Стратегије развоја водног саобраћаја према којима ће се овај број пристајања остварити до 2025. године.