СЛОВЕНАЧКА влада посао подизања противмигрантске ограде на граници са Хрватском поверила је - српској фирми. На јавном конкурсу Министарства за јавну управу у Љубљани, пријавило се пет словеначких предузећа и једно из Београда, чија је понуда била најповољнија. Тако ће компанија "Леги-СГС" из београдског насеља Рушањ, како преносе словеначки медији, подићи четири километара ограде на граници између две чланице Европске уније.

Београдска фирма је према наводима љубљанске телевизије ПОП-ТВ, спремна да изради и постави ограду за 4,8 милиона евра, док су понуде словеначких конкурената биле много веће.

- Словеначка влада планира да постави додатних 40 километара ограде на граници с Хрватском, управо на деловима који се сматрају ризичним за улазак миграната - објавили су тамошњи медији. - За добављача ограде и њено постављање изабрала је предузеће из Србије које је дало финансијски најповољнију понуду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Жичана ограда на граници, хрватско министарство упутило протест Словенији

Београдска фирма "Леги-СГС" је огранак истоимене немачке компаније. У Србији послује од 2005. године, а у власништву је немачког држављанина Норберта Лехтенбомера, који има 63,25 одсто власништва. Остатак је у рукама српског држављанина Себастијана Бабића, који је и директор фирме у Београду.

Српска фирма регистрована је за производњу металних конструкција и делова конструкција. У свом асортиману имају и такозване жилет жице. То је сигурносна жица са жилетима направљена од челичне жице и оштрих сечива, са циљем "одвраћања од пењања и прескакања ограде". Како сам произвођач наводи, ова жица се примењује на местима високог ризика као што су аеродроми, затвори, војна подручја, или било који простор или објекат који изискује ефекат одвраћања и заштите. Може бити постављена на врху и подножју ограде, као и на крововима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - И ХРВАТСКА ЗАТВАРА ПРОЛАЗ МИГРАНТИМА: Загреб поставио ограду са шиљцима на граници са БиХ

Словенија је у време велике мигрантске кризе 2015. године на око 30 одсто своје 670 километара дуге копнене границе с Хрватском поставила баријере у облику жилет жице и панелних ограда које тамо и сада стоје. У њиховим медијима је било више афера око начина на који су те ограде урађене.


ГАРАНТУЈУ КВАЛИТЕТ

НА свом сајту београдска компанија "Леги-СГС" пише да се издвајају по "професионалној услузи, специјалној технологији и дугогодишњој гаранцији на њихове високо квалитетне производе". Њихови производи имају гаранцију до 20 година.