МОЋИ ћемо да се грејемо у Београду јефтиније и здравије - каже, у интервјуу за "Новости", Раде Баста, директор "Београдских електрана", највећег произвођача и дистрибутера топлотне енергије у Југоисточној Европи, који снабдева више од милион грађана. То ће бити могуће када се реализује капитални енергетски инфраструктурни пројекат топлодалековода од ТЕНТ-а у Обреновцу до топлане "Нови Београд".

- Реч је о једном од најзначајнијих националних енергетских пројеката, који ће повезивати производне капацитете "Електропривреде Србије" и "Београдских електрана". Стратешку важност овог, једног од најзначајнијих националних енергетских пројекта препознали су Влада, председник Србије и градски челници и проглашен је пројектом од националниг интереса. А како и не би када ће његовом реализацијом настати значајне уштеде за грађане, државу и град Београд. Топлотна енергија из ТЕНТ-а биће искоришћена за снабдевање половине од укупно 311.000 станова и четири милиона квадрата пословног простора, колико тренутно снабдевају "Београдске електране". Уштеде могу бити до 30 одсто, а што је најважније, трошиће се мање енергената, а тиме ће и емисија штетних материја бити нижа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ко плати, брзо добије грејање


* За колико година би требало да се то реализује?

- За око седам година. И овај пројекат ће значајно допринети расту наше економије и расту бруто друштвеног производа и, подвлачим, донети огромне уштеде.

* Годину дана сте на челу "Београдских електрана", какви су вам резултати?

- Пре свега, за сваки успех "Београдских електрана" су заслужни наши запослени. И у најгорим временским условима спремни су да изађу на терен и да у рекордном времену реше било који проблем, како би наши грађани што краће били без грејања у најхладнијим месецима. Тек онда иде руководећи тим, па моја улога, да сваком запосленом омогућим одговарајуће услове да максимално допринесе успеху, својим знањем и искуством. Поносан сам што смо успели да 2018. годину завршимо са четири милијарде динара профита, од чега смо три и по милијарде уплатили у буџет града Београда. Такав тренд смо наставили и у 2019. години. У првом кварталу зарадили смо 1,2 милијарде.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗАГРЕВАЊЕ ДОМАЋИНСТВА: Најтоплије је од цепаница, а ево ко ће имати најмање трошкова грејања 

* Комунална предузећа често кубуре с наплатом. Каква је ситуација код вас?

- Имамо наплату од 105 одсто. То је охрабрујући податак и, можда, доказ да се у Србији ипак живи боље. Гледам и слушам, у делу јавности, омаловажавање економских резултата нашег руководства, поготово председника Вучића, и не могу да верујем шта чујем. Свуда постоји неко незадовољство, али јасно је да наша економија напредује. Мени не требају разни аналитичари да ми било шта објашњавају, довољно је да погледам број прикључака новоизграђених објеката на топловодну мрежу и да ми буде јасно да имамо снажан раст. Ево примера: до септембра 2018. године имали смо 78 нових прикључака, а до јуна ове године било је чак 1.448 нових захтева за прикључење за грејну 2019/2020. сезону. За сваку нову зграду, осим основних материјала, потребно је уградити огромне количине плочица, паркета, санитарија, каблова... То вуче раст производње. То је абецеда економије.

Фото М.Анђела


БРО0ЈКЕ
* 311.000 СТАНОВА СЕ СНАБДЕВА ТОПЛОТНОМ ЕНЕРГИЈОМ
* 9.000 ПОСЛОВНИХ ОБЈЕКАТА ЈЕ НА МРЕЖИ БЕ
* 21 МИЛИОН КВАДРАТА ГРЕЈУ БЕОГРАДСКЕ ЕЛЕКТРАНЕ

* Како да Београђани дођу до још квалитетнијег грејања?

- Сваке године из сопствених извора улажемо знатна средства у инвестиционе радове у циљу побољшања стабилности и квалитета производње, као и испоруке топлотне енергије. Наши приоритети су енергетска стабилност Србије, сигурност снабдевања, испуњење еколошких обавеза, модернизација, економска одрживост и даља реализација инвестиција. Од почетка 2018. у постројења за производњу топлотне енергије уложено је 30 милиона евра. Чак десет милиона евра је уложено у рехабилитацију дистрибутивног система, што ће утицати на поузданију испоруку топлотне енергије, биће смањени губици воде у систему...

* Какво је садашње стање, пошто јавна, комунала, државна предузећа последњих година све више зарађују и уплаћују велики новац у државну касу. Шта је разлог томе?

- Захваљујући смерницама Владе Србије о формирању пословне политике и плановима пословања, као и мерама штедње које се спроводе, јавна предузећа, међу којима су и "Београдске електране", остварују све боље резултате. Добар тренд се наставља, поштујући мере и циљеве економске политике кабинета у Немањиној 11 у погледу рационализације трошкова пословања.

Структурне и економске реформе, које Влада Србије годинама предузима, кључне су за покретање привредног раста, као и повећана јавна улагања у инфраструктуру и стварање повољног окружења за раст улагања. Србија је постала најатрактивнија држава за стране инвеститоре, привлачимо знатне инвестиције у кључним секторима, индустрији, али и у енергетици, о чему сведочи и поменути топловод Обреновац - Нови Београд.


ГРЕЈАЊЕ ИЗ ОТПАДА

ПРЕД "Београдским електранама" је још један велики пројекат - каже наш саговорник. - То је изградња инфраструктуре за преузимање топлотне енергије произведене у постројењу за комбиновану производњу електричне и топлотне енергије у комплексу санитарне депоније "Винча". Планирамо да топлотну енергију дистрибуирамо потрошачима који се снабдевају из топлане "Коњарник". Према уговору о јавно-приватном партнерству, Град Београд је наложио "Београдским електранама" да изграде инфраструктуру за преузимање топлотне енергије.