БЕОГРАД - Власник недавно угашене фирме Спилит из Врања, Андреј Ходасевич рекао је у понедељак да прикупља новац да исплати купце и раднике у Србији.

"Од уторка ће се кренути са уплатом средстава за исплату потрошача у Србији. Заједно са платама које се дугују радницима то је износ од око 350 до 400 хиљада евра", рекао је Ходасевич за ТВ Прва и додао да из фабрике није однета опрема.

Спилит је 2017. годионе закупио погоне Јумка у Врању где је производио намештај, а прошле седмице су власници напустили фабрику у којој је радило 400 људи. Пре неколико дана Спилит је напустио и погон у Сомбору у којме је око 40 радника склапало намештај.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - РУСКИ ВЛАСНИЦИ НЕСТАЛИ ПОСЛЕ ЗАТВАРАЊА ФАБРИКЕ "СПИЛИТ": Радници траже плате, а купци своје троседе

Мањински власник Спилита је београдска фирма Холодекс. Према речима Ходасевича, Спилит се повукао из Србије и обуставио продају робе "како не би било више купаца за које неће бити робе, тако се само повећава проблем".

Фабрика у Врању је испунила план, произведена је роба да се покрију потраживања купаца, рекао је Ходасевич. Истакао је да пословање Спилита у Србији није било позитивно и да су инвестуције биле ного веће од планираних.

"Подаци о дуговањима се тренутно прикупљају, свесни смо броја купаца којима дугујемо, знамо и колико дугујемо за зараде и ради се на томе да се тај износ уплати на рачун српске компаније, а ради се о износу од 350 до 400 хиљада евра", рекао је власник затворене фирме.

Навео је да је досад уложио "превише сопственог новца" - око пет милиона евра и да је нашао људе заинтересоване да обнове пословање Спилита. Најавио је да ће Спилит вероватно ће бити продат ове недеље и да ће у случају продаје компанија Холодекс исплатити потраживања.