НЕМАЧКИ "Сименс" је изградио још једну фабричку целину у Индустријској зони "Собовица", код Крагујевца, а на новој производној линији биће монтирани комплетни трамваји. Поред најављене испоруке вагона за аустријску железницу и производње трамваја за Београд, већ је извесно да ће се шинске композиције за масовни превоз монтирати и за лондонски метро, сазнају "Новости".

Подаци о новај фабрици су још својеврсна пословна тајна, али према нашим сазнањима, број запослених у овом познатом немачком гиганту, који се недавно интегрисао са компанијом "Милановић инжењеринг", већ сада је достигао број од 1.000 запослених, али да ће тај број радника ускоро бити удвостручен.

У четвртак смо контактирали компанију "Сименс" у Србији, у којој су нам рекли да немају коментар на ову информацију. Ипак, сазнајемо да је бечки "Сименс" укључен у производњу возила за нову линију метроа у британској престоници. Реч је о пројекту од 1,5 милијарди фунти, који треба да буде реализован 2023. године. Да ли ће крагујевачки огранак бити укључен, ни на ово питање у "Сименсу" нису имали одговор.

У инфраструктурно опремање Радне зоне "Собовица - Лужнице" држава је до сада уложила више од 10 милиона евра и тиме су створени услови да се, поред око 40.000 постојећих квадрата хала, фабрике ове компаније граде на још 20.000 квадрата. У новим погонима би требало, како су најавили званичници, да се праве и локомотиве.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НЕМАЧКИ "СИМЕНС" ШИРИ ПОСАО: Радна места за 2.000 људи у Шумадији

Градска управа је урбанистичким планом предвидела да се зона уређује на око 700 хектара, а да се производни погони изграђују на око 300 хектара, док ће производне хале нићи на око 200.000 квадрата.

Званичници у Крагујевцу су најавили да ће у овој зони бар још осам познатих светских компанија градити своје фабрике. "Новости" сазнају да је највише оних које желе да производе ауто-делове, па чак и електромобиле.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Сименс" у Шумадији тражи стручњаке

ФОЛКСВАГЕН

ЦЕНТАР Шумадије је спреман да дочека "Фолксваген" у сваком смислу - и са земљиштем, инфрасруктуром и радном снагом, уколико та немачка компанија одлучи да дође у Крагујевац - каже градоначелник Радомир Николић. - Мислим да инвеститор, какав је немачки гигант, тражи поднебље какво је ово наше са зоном у Собовици, где се прави најбољи индустријски комплекс у овом делу света.