ПРЕМА званичним подацима, компанија "Тигар" АД у Пироту, која има преко 200 врсте разних гумених производа међу којима доминира гумена обућа и техничка гума, по обиму производње и извоза заузима друго место у Европи и треће у свету. Пре Пироћанаца на овој ранг листи су само Кинези и Французи.


Како наглашава Владимир Илић, директор фабрике са око 1200 радника, прошлогодишњи извоз је 9,23 милиона евра, односно око 550.000 пари обуће.


Прочитајте још: Пиротски “Тигар”: Бољи радни услови и однос према запосленима


- Извоз чини преко 70 одсто прихода компаније и он је доказ да веште рузке наших радника и мајстоера, креатора, технолога и осталих праве висококвалчитетну чизму којом се носи широм света. Са асортиманом ловачке,риболовачке, дечје, модне, заштитне, спортске и обуће специјалне намене која се користи у екстремним условима као што су високе и ниске температуре, други смо произвођач одмах иза једне француске фабрике, која такође има производњу престижних брендова-каже Илић у изјави за "Новости".


Према његовим речима, оваквом рангу у светским оквирима допринела је производња специјализованих артикала као што су израда вијничких чизама за армије скандинавским земаља или, на пример за ватрогасце у Хонгконгу. Поменутом рејтингу је значајно допринео и извоз за канадске дрвосече или обућа за пољске рударе, као и за ловце који носе пиротске чизме од Сибира до афричких савана.


Стратешко опредељење Пироћанаца је производња и извоз скупље, али и квалитетне обуће, која је у протеклом периоду издржала опробу многих светских стандарда предвижђебних за обућу специјалне намене.


Прочитајте још: "Tигар" измакао раљама стечаја


Просечна продајна цена коју у извозу имају гумари из најмногољудније Кине јесте око 5,86 евра по пару обуће, док је просечна цена чизама насталих у пиротској фабрици око 17 евра, а на подучју земаља чланица ЕУ за 2,5 евра већа.


"Тигар" је иначе већ неколико година у поступку УППР који се успешно реализује. Међу највећим акционарима је држава Србија, која је током увођења УППР своја потраживања на основу пореза и доприноса конвертовала у власништво.


Последњи УППР усвојила је Скупшштина акционара предузећа пре недељу дана.Током поплава пре неколик година у западној србији, ова компанија донирала је неколико десетина хиљада пари гумених чизама становништву и спасиоцима.