Пошиљка семенског грашка упућеног у Републику Српску здравствено је исправна, али је враћена у Србију јер је није пратио ИСТА сертификат који је од 2019. године обавезан документ приликом увоза у РС, кажу за Танјуг у Управи за заштиту биља Министарства пољопривреде.

"Према нашим сазнањима, пошиљка је 16. марта враћена јер поред достављене документације у којој је приложен и фитосертификат, пошиљку семена грашка није пратио и ИСТА сертификат који је од ове године обавезан документ приликом увоза у Републику Српску", навели су из те Управе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - За нову малину 120 динара

Додају да је пракса већине земаља, па и Србије, да уколико пошиљку не прати неки од законом прописаних докумената или приложена документа имају битне недостатке, а могу се исправити, гранични фитосанитарни инспектор издаје записник о уоченим недостацима и даје рок за њихово отклањање.

Уколико се у датом року не доставе тражена документа која су недостајала или се не исправе битни недостаци на документацији, онда се доноси решење о забрани увоза и наређује враћање пошиљке.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Izvoz 15 najvećih izvoznika veći od četiri milijarde evra

"У овом случају надлежни фитосанитарни инспектор Републике Српске није тако поступио, односно није дао рок за доставу тражене документације. Најважније је да је пошиљка здравствено исправна и да је пошиљку пратио фитосанитарни сертификат, а сва остала пратећа документација је могла накнадно да се достави", истичу у Министарству.

Фитосанитарна инспекција Републике Српске забранила је увоз пошиљке семена из Србије у количини од 572,5 килограма, саопштено је јуче из Инспектората Српске.

Реч је о семену грашка сорти "Чудо Америке" нето тежине 250 килограма, затим "Келведон" 150 килограма и "Мали Провансалац" 172,50 килограма, пренела је Радио-телевизија Републике Српске.

Квалитет семена пољопривредног биља је, кажу у Инспекторату, основни предуслов за постизање високих и квалитетних приноса, због чега инспекција обавља континуирану контролу увоза семена, као и унутрашњег промета.