ДОК се не отклоне сви недостаци, радови на изградњи цевовода за мини-хидроелектрану (МХЕ) у Ракити не могу бити настављени. Решењем грађевинске инспекције, радови су стопирани, а надлежни су утврдили да су цеви кородирале, да не постоје бетонске и пешчане облоге на делу цевовода и да није урађено геодетско снимање терена. С друге стране, извођачи радова најављују жалбу другостепеном органу.

Све неправилности утврђене су ванредном инспекцијском контролом, на основу пријаве која је поднета општинској грађевинској инспекцији у Бабушници. Како се наводи у решењу, радови и грађевински производи не одговарају закону и прописаним стандардима, техничким нормативима и нормама квалитета.

И док је привремена тачка стављена на овај велики еколошки проблем, самом изградњом МХЕ стављена је тачка и на економски, али и било који други аспект овог краја. Поменута МХЕ може да уништи водоток, биљни и животињски свет и мало ко би се од потенцијалних посетилаца и туриста одлучио после њене изградње да посети овај крај, који је једно време живео од туризма. Управо зато и вишемесечни бунт мештана на чијем је челу Деско Стојанов, председник МЗ у месту са око 200 житеља, као и организација "Одбранимо реке Старе планине".

Прочитајте још - Пожар на градилишту мини-хидроцентрале у селу Ракита (ВИДЕО)

Како сматрају у звоначком крају, ово ће дефинитивно уништити оно што је преостало и буквално опустошити овај део Србије, који и после свега полаже наду у развој туризма и сточарства.

- Изградњом МХЕ корист ће имато само инвеститор, а народ који је овде вековима неће имати ни воду за пиће, а о посетама туриста нема ни говора - објашњава Стојанов. - Инвеститор из Београда узима чак и парцеле које нису његове, доводи приватно обезбеђење, прети нам на разне начине, али ми нећемо одустати од нашег захтева да се изградња прекине. Машине и радници уништавају нашу имовину, а исту судбину доживеће и кањон ове иначе мале реке. Обраћали смо се званичницима на многе адресе, међутим, засада не наилазимо на разумевање.

МИНИСТАРСТВО АНАЛИЗИРА

НЕДАВНО је министар енергетике Александар Антић изјавио да Србија тренутно има 170 МХЕ из којих добија 65 мегавата струје. Он је навео, да постоје појединачни случајеви који се анализирају, како би се утврдило да ли постоји било какав лош утицај на животну средину.