У ИНДУСТРИЈСКОЈ зони "Собовица", код Крагујевца, немачки "Сименс" је изградио фабрику за производњу комплетних алуминијумских каросерија за путничке вагоне, а прве испоруке ових производа намењене су аустријској железници. У тој фабрици ускоро креће и производња делова за трамваје.

Званичне податке о овој фабрици нисмо могли да добијемо, али "Новости" сазнају да ће познати немачки гигант, поред 500 постојећих радника ангажованих преузимањем фабрике од компаније "Милановић инжењеринг", у новоизграђеним погонима ускоро запослити још око 2.000 радника. До сада је "Сименс" изградио хале на око 40.000 квадрата, а планом је предвиђено да се погони простиру на око 60.000 квадрата.

Поред тога, у наредне три године, у Собовици ће своје производне погоне градити и најзначајнији "Сименсови" кооперанти, али и друге иностране компаније. Како сазнајемо највише су заинтересоване кинеске компаније за производњу ауто-делова.

Недавно усвојеним планом детаљне регулације, зона "Собовица-Лужнице" гради се на 663 хектара земљишта. Производне хале простираће се на 280 хектара. На осталом простору нићи ће аеродромска писта, здравствени центар, обданиште, хотел, ресторани, продавнице, пошта, банка, полицијска станица, те интерна пруга за тестирање железничких вагона, који ће се кретати брзином и до 320 километара на сат.

ИНФРАСТРУКТУРА ЗА изграђену трафостаницу од 35 киловата, која већ снабдева постојеће погоне, у Собовици се гради још једна од 110 киловата, која ће решити проблем снабдевања струјом и у селима између Крагујеваца, Раче и Тополе. Посао вредан око десет милиона евра, док је Градска управа Крагујевца уложила десет милиона динара, како би се проширио магистрални пут од центра Шумадије до Собовице.

ПРОЧИТАЈТЕ И: "Сименс" чека отварање

- Долазак "Сименса" је тек почетак потпуног опоравка центра Шумадије - каже градоначелник Крагујевца Радомир Николић.

- Коначно ћемо решити највеће економске, па и социјалне проблеме овог дела централне Србије. Фабричке хале ће се градити на укупно 200.000 квадрата. У наредне три до четири године ту ће се развити нова варош, са око 7.000 запослених.

ТЕХНОЛОГИЈА ЗА СВЕТ

ПОРЕД ових фабрика, Компанија "Милановић инжењеринг" гради и модерну пословну зграду, у којој ће бити ангажован велики број ИТ стручњака за технолошки развој и иновације. Услуге ових инжењера првенствено ће бити намењене "Сименсу", али ће патенти настали у том Одељењу бити понуђени и другим познатим светским компанијама.