СТРАНИ инвеститори ће и даље инсистирати на измени пореских и радних закона, јединственим упутствима за њихову примену, једноставнијем начину обрачуна зарада. Очекују јаче инспекције, предлажу враћање аутоматског стечаја и ефикаснију принудну наплату стечајних дужника. Савет страних инвеститора је лане у својој "Белој књизи" дао 513 препорука. Надлежни су за годину дана постигли значајан напредак код четири одсто њих, у случају 30 одсто је забележен одређени напредак, док су две трећине - остале на старом.

Иако је лане формирана и радна група, чији је задатак био да се број усвојених препорука увећа, динамика је остала на старом нивоу - радило се на трећини. Србија умерено напредује. Страни инвеститори су, између осталог, апеловали на надлежене да не прескачу јавне расправе приликом измена закона.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Брнабић: Очекујем ускоро решења за поједина предузећа

- Треба организовати правовремене јавне расправе о свим новим законима - нагласио је Дејан Турк, потпредседник Савета страних инвеститора. - У току су измене Закона о опорезивању добити правних лица. Ми смо текст видели 6. новембра, а јавна расправа траје до 9. новембра. Желимо да расправе не трају три дана, него три недеље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НБС: 152.000 плаћања за две секунде

На ову замерку министар финансија Синиша Мали је одговорио да су за Закон о јавним набавкама организовали три велике јавне расправе у Нишу, Новом Саду и Београду.

- Крајем новембра ће у скупштинску процедуру ући измене Закона о порезу на добит правних лица и Закона о накнадама - рекао је Мали.

- Привредници су тражили да се изједначи порески третман и обрачунски третман амортизације како би се подстицало улагање у опрему и нове машине. Овај предлог то рефлектује. Предвиђене измене су огледало ваших жеља, нема изненађења.

МОРАМО БРЖЕ ПОСТОЈИ велики простор за унапређење и брже реформе - истакла је премијерка Ана Брнабић. - Генерално сам задовољна реформама које постиже Влада. Када се сусрећете са много ствари на којима треба радити, некад изгубите фокус. Извукли смо лекцију из овога, као и из "Дуинг бизнис" листе. Идемо добрим правцем, али морамо брже.


МАШИНЕ И АЛАТИ КАО ПОРЕСКИ КРЕДИТ

Изменама Закона о порезу на добит предузећа, предвиђа се враћање такозваног пореског кредита. Према актуелном закону, куповина нове машине се сматра приходом, а не средством за рад, па тако фирме немају право на смањење пореске основице. Новим променама, привредници ће поново бити стимулисани да улажу у опрему, пошто ће се амортизација сталних средстава признавати као расход по стопама од 2,5 до 30 одсто, у зависности од тога у којој од пет група се средство налази.

Нацрт предвиђа и порески кредит за фирме које улажу у стартапе и то оне које се баве иновационом делатношћу. Највиши износ пореског кредита, који се може признати појединачној фирми по основу овог улагања износи 100 милиона динара. Такође, трошкови за истраживање и развој признаваће се у увећаном износу, ради мотивисања обвезника да се определе за улагање у истраживање и развој које би довело до стварања иновативних производа и услуга.