Председница Владе Србије Ана Брнабић изразила је данас очекивање да ће ускоро уследити приватизација или проналажење стратешких партнера за поједина предузећа, међу којима су Икарбус, Ласта, БИП, ФАМ Крушевац, Лука Нови Сад.

"У овом тренутку радимо на решавању питања Икарбуса, Ласте, БИП-а, ФАМ Крушевац, Луке Нови Сад... То су нека од великих имена и ја очекујем да ћемо ускоро имати приватизацију или налажење стратешког партнера, да они више не одлвлаче новац из буџета, већ да поново воде бржи економски раст Србије", рекла је Брнабићева на представљању "Беле књиге" Савета страних инвеститора у Београду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: BRNABIĆ NA OKSFORD UNIONU: Srbija želi da postane članica EU; Reforme sprovodimo zbog građana

Она је истакла да је претходна влада почела да решава питања предузећа, попут Железаре Смедерево и Галенике, која су некада била мотор развоја Србије и региона, а која су постала ''камен о врату економије Србије и буџета".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Brnabić i Kurc o saradnji, evrointegracijama, regionu

"Ова влада то наставља. Ту је потребно времена, рада и труда", подвукла је Брнабићева и подсетила да је изабран стратешки партнер за РТБ Бор, као и за ПКБ, те да је решен проблем ИМТ-а и додала да очекује да од 2019. године поново почне производња трактора у Србији.

"Решавамо сада читав низ других предузећа која су некада била јаки брендови Србије и региона, која су повлачила економију и раст, а у последњим деценијама смо мнорали да издвајамо из буџета за њих како би радили и запошљавали људе", указала је премијерка.

ФАБРИЦИ: РЕФОРМЕ КЉУЧНЕ, СВЕ ЈЕ У РУКАМА СРБИЈЕ

Реформе су кључне и оне ће предодредити динамику придруживања Србије ЕУ, поручио је данас шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, који очекује до краја године отварање још неких поглавља у преговорима у придруживању Србије ЕУ.

"То је нешто у потпуности у рукама Србије", рекао је Фабрици на представљају "Беле књиге" Савета страних иневститора, коме су присуствовали и премијерка Србије Ана Брнабић, министри Зорана Михајловић и Синиша Мали и председница Савета Јана Михајлова.

Навео је да реформе које су, каже, комплексне и пуне изазова, треба убрзати и да мора да се осигура њихова одрживост.

Подсетио је да је Србија до сада отворила 14 погавља, да су два поглавља провремено затворена, те да очекује да ће до краја године бити отварена нека нова поглавља у зависности од мишљења чланица ЕУ у вези са реформама у области економије и владавине права.

"Сви препознајемо да је Србија учинила велики напредак у последњих неколико година, посебно у макроекономској области. Основе су добре, вратио се раст, пала је стопа незапослености", рекао је Фабрици.

Он је, међутим, навео, да се процес реформи у Србији није консолидавао, те да Србија мора и даље да расте и повећава своју конкурентност.

Поводом овогодишње "Беле књиге" Савета страних инвеститора истакао је да би требало обезбедити напредак у свим областима.

"Овај догађај је дијалог између јавног и приватног сектора и то је важно јер је то дијалог који се води у правом европском духу", каже Фабрици.

ЕУ, како је навео, остаје посвећена Србији и допинеће њеном приближавању унији, већем просперитету за Србију и њене грађане.

Каже да ЕУ и кроз бесповратна средства у износу од 200 милиона евра настоји да помогне Србији да формулише и спроведе економске реформе, што се посебно односи на конкурентност, развој малих и средњих предузећа, образовање, иновације, дигитализацију, као и реформу јавне управе.

"Србија је већ део европског економског простора", поручио је Фабрици и навео да се у последњих осам година српски извоз у ЕУ утростручио, а у прва три квартала 2018. забележен је додатни напредак.

Фабрици је рекао да је у 2017. години 66 одсто укупног извоза Србије био у земље ЕУ, а увоз из Уније 62 одсто.

Каже да је 73 одсто укупних страних иневстиција у Србији долази из ЕУ и да су између 2010. и 2018. инвестиције из ЕУ у Србији порасле на око 11,3 милијарди евра.


БРНАБИЋ: ОБРАЋАЊЕМ ВЛАДИ СКИДАЈУ ОДГОВОРНОСТ СА СЕБЕ

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће влада решити проблем у Народном позоришту, али да не може и не сме да решава све проблеме и да јој је жао што многи обраћањем влади за сваки проблем желе да скину одговорност са себе.

“Не мислим само на директора Народног позоришта, већ и на Управни одбор. Не можете да кажете - влада ме је поставила, влада нека ме смени, као што ни УО не може да каже - ми не можемо да решимо ову ситуацију, па нека иде назад, нека је реши влада”, рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара.

Брнабић је рекла да прати ситуацију у Народном позоришту, и да јој је жао због свега што се дешава у тој институцији културе, поготово када се обележава 150 година позоришта, али и да јој је жао што све више чује да се неко обраћа влади и тиме скида одговорност са себе.

Како је рекла, ако желимо владавину права, не може влада да решава све проблеме, већ сви морају да сносе одговорност за оно што раде, па самим тим и Управни одбор мора да сноси одговорност за ситуацију у Народном позоришту.

“Верујте, влада ће решити овај проблем, али други нека се навикну да, ако пристану да буду у УО, председници УО, онда морају да пристану на одговорност која долази са том улогом”, рекла је премијерка.

Поручила је да није Влада Србије та која треба да решава сваки проблем у земљи, те да зато и постоје управни одбори, јавна предузећа, локалне самоуправе.

“Не може и не сме влада да ради све. Ако неко мисли да не може да реши проблем, него да влада треба да га реши, онда ја очекујем од тог управног одбора да први поднесу оставку”, рекла је Брнабић.