Компанија Лидл Србија отворила је у четвртак у осам часова 16 продавница у 12 градова широм Србије, од чега пет у Београду.

Председник Србије Александар Вучић истакао је, на отварању продавнице ланца Лидл, да ово није обичан дан и да се не ради о обичној продавници, јер је ово дан када правимо велики корак напред ка бољем и квалитетнијем животу.

„Од тренутка када је најављено да Лидл долази у Србију колико пута сам чуо од различитих људи да се прави толика бука око обичне продавнице. Ово није обична продавница, ово је нешто мало важније. Земља са таквом понудом у малопродаји грађанима пружа и избор да могу да бирају јефтино, а квалитетно“, објаснио је он.

Истовремено, много тога можемо да научимо од Лидла, посебно у организацији рада, логостици и модерном начину вођења посла, не само трговиснких ланаца.

Указао је, на пример, на најсавременији Лидлов логистички центар у Новој Пазови, као и на то да Лидлове продавнице имају различите температурне зоне усклађене са врстама робе и производа.


Вучић је пренео и да је обука за рад у Лидлу трајала и до две године за неке послове.
Лидл је, каже, инвестирао у Србију 205 милиона евра, те запослио 1.553 радника.


„Имао сам прилике да разговарам са радницима, они су насмејани и задовољни. Надају се да ће моћи да напредују, обезбеде будућност за себе и своју децу“, рекао је он.

Вучић је подсетио да су у рад Лидла укључене наше фирме, њих 200, и да ће се на полицама овог ланца широм света наћи наши најквалитетнији производи.

Прочитајте још - Немци нуде робу упола цене (ФОТО)

„У цене ће се потрошачи моћи уверити асми. Видео сам данас, а не идем често у продавницу, два производа који су урадили заједно са Немцима. Кафа са нашом ужичком компанијом и домаће пиле из Житишта. Било би лепо да ви Немци понудите то и на другим тржиштима, на пример Бугарској и Румунији“, , објаснио је он.


Истакао је да ће цена наших производа сигурно бити нижа него других, а нама би значило, уврштавање производа у асортиман Лидла, отварање нових радних места.


Вучић је указао на значај немачких инвестиција, истакавши да у немачким компанијама у Србији ради око 50.000 људи.


„Са Немачком имамо највећу трговинску размену. Захваљујући немачким инвестицијама и фабрикама имамо једну од најбржих растућих економија у Европи. Молим вас да подржите даљи долазак немачких инвеститора, а ми ћемо омогућити најбоље услове за њихов долазак и опстанак“, рекао је он.


Посебно се обратио пензионерима, који су, каже, најбројнији купци у јутарњи часовима, те поручио да ће ускоро уз увећане пензије, које ће из године у годину бити све веће, моћи својим унуцима да остављају новац за дзепарац и добру чоколаду, и у Лидлу и на сваком другом месту.


"Уредили смо државну касу, спровели смо неопходне реформе, направили оно што деценијама нисмо. Данас динар држимо чврсто под контролом и данас можете да планирате шта ћете да урадите сутра", рекао је Вучић на свечаном отварању малопродајног објекта Лидла у Београду.


Председник Вучић је током обиласка продавнице, непсоредно пре отварања, оценио да је објекат лепши него у Бугарској.

"Лепше изгледа него у Бугарској, био сам пре 6-7 година и овај је много лепши и већи", рекао је Вучић.

Отварању продавнице у Улици Војислава Илића присуствовали су генерални директор Лидл Србија Томислав Шапина, амбасадор Немачке Томас Шиб, градоначелник Београда Зоран Радојичић и министар трговине, туризма и телекомуниција Расим Љајић.

Од раних јутарњих часова, грађани су нестрпљиво чекали свечано отварање, како би били међу првим купцима.

Потрошачима је на располагању 1.500 брендова, а од тога чак 350 из домаће производње.

Само у домену воћа и поврћа успостављена је сарадња са више од 25 добављача из Србије.

Запослени у Лидл продавницама ће имати петодневну радну недељу, а захваљујући електронској евиденцији, компанија ће плаћати и поштовати сваки минут њиховог рада, поручују из Лидла.

Лидл је отворио пет продавница у Београду и то на Новом Београду, Видиковцу, Звездари, Трошарини и у Борчи.
Врата овог трговинског ланца отворена су и у Бору, Крагујевцу, Нишу, Лесковцу, Смедереву, Суботици, Сомбору, Ужицу, Шапцу, Новом Саду и Зрењанину.

До краја године, најављују надлежни из ове компаније, биће отворено још седам Лидл радњи - у Вршцу, Инђији, Панчеву, Кикинди, Крушевцу, Јагодини и на још једној локацији у главном граду.
Данас је Лидл највећи дисконтни трговински ланац "број 1 у Европи". Малопродајни ланац Лидл део је Sćwarz (Шварц) групације чије је седиште у Некарсулму у Немачкој.
Прва Лидл продавница отворена је 1973. године у граду Лудвигсхафену, а већ крајем 80-их година постојало је више од 600 продавница Лидла само на подруцју тадашње Западне Немачке.

Велико, ново тржиште, отвара се 1989. године падом Берлинског зида, када Лидл почиње да се шири и у источни део земље.
Лидл у овом тренутку постоји у 27 земаља Европе и САД, а његова мрежа броји више од 10. 500 савремених дисконта и запошљава око 260. 000 људи.

Лидлови производи се складиште у више од 150 логистичких центара широм света.

Према подацима међународне групе за анализу тржишта "LZ Retailytics"-а, Шварц Група (Кауфланд, Лидл) као највећи европски малопродајни ланац прехрамбених производа је у фискалној 2017. години остварила продају од 96,9 милијарди еура.

НЕМАЧКИ АМБАСАДОР: ЛИДЛ ПРИМЕР РАЗВОЈА САРАДЊЕ

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб истакао је да је Лидл добар пример за шта се немачке фирме залажу у Србији, што је одржив и промишљен приступ пословања.

"Самим тим је Лидл пример како се развија привредна сарадња Србије и Немачке", казао је Шиб на отварању Лидл продавнице у улици Војислава Илића на Звездари и додао да у Србији послује 400 немачких компанија у којима ради 50.000 људи, а да су од 2000. године инвестирале у Србији две милијарде евра.

"Предвидљивост и поузданост су суштинске за немачке компаније и зато је важно наставити да се ради на владавини права. Важно је успоставити што интензивнију мрежу контаката између српских и немачких привредника и унапредити трансфер знања", казао је Шиб.

Истакао је да ће Немачка и даље бити поуздан и поштен партнер Србије на њеном путу ка ЕУ.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић подсетио је да је први новински текст о томе да Лидл планира да дође у Србију објављен 2007. године, те да се после 10 година у Србији отвара први савремени дисконтни ланац.

“Сада када је Лидл дошао у Србију отворила се нова полемика, а то је шта то значи за српску привреду. Пре свега, то значи за наше потрошаче због веће конкуренције, имаће већу могућност избора, самим тим очекује се борба међу трговцима за купце, потрошаче тако да морају нудити приступачније цене и квалитетнију услугу”, казао је Љајић.

Долазак Лидла у Србију значи, каже Љајић, и да ће трговински ланци морати да понуде и веће плате добрим радницима, трговцима, да их придобили за себе.

Очекује и да ће Лидл са сада запослених 1. 500 радника допринети модернизацији трговинске мреже у Србији и истиче да је долазак Лидл-а доказ да су реформе које је Влада Србије спроводила дале и дају резултате, те да је то најбоља потврда да је српско тржиште најперспективније у региону.

Навео је и да је то сигнал и за друге трговинске ланце да дођу у Србију.

Генерални директор Лидл Србија Томислав Шапина казао је да је тај тржишни ланац једноставнији, бољи и повољнији и додао да верује да ће успети да одговоре на потребе потрошача у Србији.

Према његовим речима, у продавницама Лидл у Србији биће заступљено 350 производа домаће - српске производње, а Лидл ће грађанима понудити и најповољнију потрошачку корпу.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић истакао је да је сјајна вест отварање Лидла у Србији и додао да са том компанијом долази и добар квалитет, добре цене и нова радна места.

“Наша жеља је да свака општина у Београду има Лидл продавницу”, рекао је Радојичић и додао да ће до краја године у престоници Србије бити отворена и шеста, док ће следеће године главни град имати седам Лидл продавница.

ШАПИНА: ОСЛУШКИВАЋЕМО ПОТРОШАЧЕ ДА БИ БИЛИ СВЕ БОЉИ

Генерални директор Лидл Србија Томислав Шапина каже да је ова компанија први савремени дисконтни ланац у нашој земљи, који на тржиште доноси ново јединствено искуство куповине.

„Ми смо једноставни, бољи, повољнији“, поручио је Шапина на отварању једне од продавница у улици Војислава Илића у Београду, којем је присуствовао председник Србије Александар Вучић.

Он каже да верује да ће Лидл Србија кроз пажљиво одабрани асортиман производа, са најбољим односом цена и квалитета, успешно одговорити на потребе потрошача.

„Понудићемо вам Лидл брендове, свеже воће и поврће, пециво из Лидлових пекара, висе од 350 производа домаћих произвођача, а пре свега понудићемо вам најповољнију потрошачку корпу у Србији“, нагласио је Сапина.

Прочитајте још - ДИРЕКТОР "ЛИДЛ СРБИЈЕ": У корпи квалитет уз најниже цене

Навео је да је данас важан дан, када Лидл почиње пословање у Србији, али поручује да је то тек почетак.

„Ту смо да останемо и да се заједно развијамо. Слушаћемо вас потрошаце како бисмо били бољи из дана у дан“, рекао је Шапин и нагалсио да је изузетно поносан на све запослене у Лидл Србија.

Поносан је, каже, на све што је Лидл Србија до сада урадио и додао да је Лидл дао све од себе, а оно најбитније да су сви у Србији радили срцем.

Према његовим речима сви у Лидлу Србија су узбуђени, срећни и поносни.

Шапина је пожелео добродошлицу бројним потрошачима који су и пре отварања продајног објекта у Београду чекали у реду на улазак и куповину.