ПЕТРОХЕМИЈСКИ комплекс један је од главних проблема које Влада Србије мора да реши. Продаја ХИП “Петрохемија” биће започета до фебруара следеће године, а посета државне делегације Казахстану била је прилика да се и на том тржишту потражи евентуални, заинтересовани, купац. Председник Србије Александар Вучић поручио је јуче из главног града Казахстана, да ће се борити и решити питање ове панчевачке компаније.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Председник Србије: Тражим партнера за Петрохемију и у Казахстану

- Решићемо питање “Петрохемије”, као што је решен проблем са железаром, РТБ “Бор” и ПКБ - казао је Вучић. - Потребне су нам земље које немају несигурност око цене нафте. Када на дневном нивоу, као Казахстан, вадите 1,8 милијарди тона нафте, онда је јасно да немате несигурност са њеном ценом. “Петрохемију” могу да купе Казахстанци, Руси или Азербејџанци. Неколико земаља може то да уради. Уз нафту, било би добро да те државе немају проблем и са гасом, јер 12 одсто сировина јесте гас.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Економисти: Петрохемијски комплекс Србије не треба олако угасити

Како је Вучић нагласио, Казахстанци су узели део петрохемијске индустрије у Румунији. То значи да су неки још пре 12 година заузимали позицију на истоку, док наша земља није разумела шта се дешава у свету.

ВАЖАН НАМ ЈЕ РАСТ ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић у Астани је истакао да већи раст, као што се прогнозирају ММФ и Светска банка, омогућава Србији да спроведе капиталне инвестиције. Како каже, страни улагачи знају добро да читају ове извештаје, а тако и казахстански бизнисмени: - раст омогућава мало повећање плата и пензија и улагање у капиталне инвестиције. Нас ће само пут Прељина-Појате коштати реалних 800 милиона евра. Пут Пожега-Чачак кошта 400 милиона евра. Када видите то онда схватате колико је важно да раст буде виши, јер ћете имати више пројеката који живот значе. Да бисте постигли тај раст морате да имате већу потрошњу, извоз и инвестиције.

- Гледаћемо на сваки начин да то успемо и ми - категоричан је председник Вучић. - Борићемо се за то. Председник Казахстана Нурсултан Назарбајев разумео је колико нам је то значајно. Он је казао да не може да обећа у име казахстанских компанија ништа, али је уверен да ћемо решити питање “Петрохемије”. Указао је и да није случајно што су ММФ, Светска банка и Фискални савет изразили задовољство и прогнозирају нам раст од 4,4 одсто.

Петрохемија” је прошлу годину, после отписа дугова, завршила као најпрофитабилнија компанија у Србији. Интересовање за њу показале су раније три компаније, па и једна из Казахстана. Ниједна од њих, међутим, није ушла у дубљу анализу ефеката евентуалног преузимања.

С друге стране, решавање приватизације петрохемијског комплекса одавно је на агенди нашег споразума са Међународним монетарним фондом. Од ревизије до ревизије, померају се рокови, али остаје обавеза да ове фирме продамо.

- До краја фебруара 2019. године почеће процес приватизације “Петрохемије” - поручио је министар финансија Синиша Мали после разговара са делегацијом ММФ почетком откобра.

Министарство привреде је месец раније процењивало да ће до краја године расписати тендер за “Петрохемију”, али и поновити позив за МСК.