Половина од десет најскупљих градова у свету за живот налази се у Азији, а Сингапур и Хонгконг и ове године држе прва два места, према најновијим резултатима истраживања агенције Економист интелиџенс јунит (ЕИУ).

Токио се ове године вратио међу десет најскупљих градова у свету, напредујући за седам места на позицију број четири, док је Осака скочила за девет позиција на место број пет, наводи се у извештају ЕИУ "Трошкови живота у свету за 2017. годину", који је пренела њујоршка агенција "Блумберг".

Цирих је трећи најскупљи град на свету, док је на шесту позицију избио Сеул.

Четири европска града су се такође нашла међу топ десет најскупљих за живот: Женева, Париз, Копенхаген и Цирих, преноси "Блумберг", уз оцену да је француска престоница једини град у еврозони који је сврстан међу десет најскупљих градова у свету.

Истовремено, градови у Кини су "склизнули" на листи за између пет и 16 позиција због слабљења потрошње и депрецијације ренминбија, показао је извештај.

Титулу најскупљег града на свету, четврту годину заредом, Сингапур дугује трошковима које намеће комплексни систем куповине и регистрације аутомобила, а такође је други најскупљи град на свету по ценама одеће.

У Азији се, такође, налазе неки од најефтинијих светских градова, нарочито у Јужној Азији, попут Бангалора, Ченаја, Карачија, Мумбаја и Њу Делхија.

Ипак, пословни центар Казахстана, Алмати, и Лагос у Нигерији рангирани су ове године као најефтинији градови на свету.

Истраживање је обухватило 133 града широм света, а као упоредна основа је узет Њујорк, док су поређења цена вршена за 160 услуга и производа, укључујући храну, одећу и режије.