Јубиларних 110 година војне инфектологије и Клинике за инфективне и тропске болести Војномедицинске академије обележено је данас свечаним скупом у амфитеатру ВМА.

Начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић, честитајући празник, рекао је да се 110 година Клинике обележава у знаку и других јубилеја - 180 година војног здравства и 175 година ВМА.


Бројне генерације бориле су се са искуствима из ратова, уједно развијале нове методе дијагностике и лечења, а кадар се континуирано усавршавао у земљи и свету, истакао је Вукосављевић на скупу коме је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.


Вукосављевић је нагласио, каже се у саопштењу, да се војни инфектолози у свакодневној пракси сусрећу са различитим инфекцијама и да су чланови мултидисциплинарног приступа у лечењу бројних обољења, по чему је ВМА препозната и ван граница наше земље.


Начелник Клинике за инфективне и тропске болести ВМА пуковник проф. др Драган Микић истакао је да је инфектологија на светском нивоу у последње три деценије доживела велики напредак.


Стварање новог профила врхунски едукованих инфектолога у довољном броју, спремних да се безрезервно баве струком и науком, увек је добитна комбинација, нагласио је Микић, указујући на будућу оријентацију у развоју војне инфектологије.


Јубилеј је обележен и промоцијом књиге „110 година војне инфектологије и Клинике за инфективне и тропске болести ВМА”, коју је недавно објавио Медија центар „Одбрана”.


Прочитајте још: ДОБИЈА НОВО РУХО: На јесен почиње реновирање Инфективне клинике


У њој су поред клиничког рада и успеха у лечењу, представљене активности наставника Медицинског факултета ВМА са Клинике, искуства инфектолога у оквиру медицинског контингента Војске Србије у мултинационалним операцијама, а дате су и биографије 15 шефова Одељења, односно Клинике за заразне болести, колико их је било од 1909. године.