ПРЕРАНА смрт младог научника Михајла Спорића (22), најбољег студента престижног Кембриџа, шокирала је јавност. Како је могуће да неко тако млад оболи од карцинома плућа и да исход буде фаталан. Нарoчито је нејасно, како истичу они који су га познавали, јер није пушио, активно се бавио спортом, нормално хранио, а у породици није било ове смртоносне болести.

Докторка Татјана Радосављевић, пуломолог, каже да се претпоставља да се тумори код младих људи најчешће јављају као последица заостатка ембрионалних ткива у телу новорођенчета:

- Та ембрионална ткива можемо да назовемо и праорганима или "пупољцима" будућих органа. У прва три месеца од зачећа развијају се органи будуће бебе. Ако неки делови ембриона заостану и после та три месеца, они могу у каснијем животу да буду окидач за појаву тумора било где у телу - објашњава др Радосављевић.

Наша саговорница каже да тумори међу децом и младима, нажалост, нису реткост, а то потврђује чињеница да одавно постоје и педијатри-онколози.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КАКО ЈЕ ГЛОГОВАЦ ПРЕМИНУО ЗА ДВА МЕСЕЦА: Карцином плућа најчешће обољење у Србији

- Шта је конкретан узрок смрти младог научника из Србије, могу да знају само они који имају увид у његову медицинску документацију - каже др Радосављевић. - Јер, тумори плућа су врло широко поље. Карцином је могао да се појави било где у телу, али да у крајњем исходу нападне плућа.

Када је о карциному плућа реч, др Радосављевић каже да постоје само две врсте. Прва, немикроцелуларни карцином, лечи се оперативно и веће су шансе за преживљавање. Друга, микроцелурани карцином, који се третира искључиво хемиотерапијом, а прогнозе за опоравак су значајно мање.

Подаци говоре да по учесталости карцинома плућа Србија заузима друго место у Европи. Ова болест дневно се дијагностикује код 20 особа, а чак 12 изгуби битку са њом.

- Карцином плућа је у порасту - каже др Радосављевић. - Уочено је да немикроцелуларени тумори плућа све чешће погађају жене непушаче, као и младе људе. Сматра се да је главни узрок ареозагађење.

Главни проблем код карцинома плућа је што се открива у поодмаклом стадијуму, јер ова опака болест дуго може да не даје никакве симптоме.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дневно 13 смрти од рака плућа

- Симптоми који могу да указују на карцином плућа најчешће су слични симптомима бронхитиса - каже др Радосваљевић. - Такође, честе респираторне инфекције, као и упоран кашаљ који може да буде сув или са искашљавањем секрета, отежано дисање, осећај недостатка ваздуха, бол у грудном кошу, промуклост и необјашњив умор.