Идентификација посмртних остатака 13 српских жртава, страдалих у периоду од 1991. до 1995. године, обављена је данас у Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу.

Посмртни остаци ексхумирани су у Шашу (2), Глини (5), Личкој Јасеници (2), Малом Козинцу (1), Тушиловцу (1), Горњем Сјенаку (1) и Пољанима (1). Сви посмртни остаци 13 особа су идентификовани методом анализе ДНК, а њихове сахране биће обављене у складу са израженим жељама породица, саопштила је Комисија за нестала лица Владе Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Милорад Зајић из Клине ослобођен оптужби за ратни злочин

Према подацима Комисије, кроз овај процес, од 2001. до 2019. године, из регистрованих, масовних гробница и појединачних гробних места ексхумирани су посмртни остаци више од 1.400 жртава српске националности, страдалих у оружаним сукобима на територији Републике Хрватске, а посмртни остаци више од 980 идентификованих жртава предати су породицама ради сахране.

"Од самог почетка процеса ексхумација и идентификација посмртних остатака које су вршене на подручју Републике Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, нашој страни је омогућен мониторинг те је и овог пута идентификацијама присуствовао мониторски тим Комисије за нестала лица", наводи се у саопштењу.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, чије породице живе у Републици Србији, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.