Председник Србије Александар Вучић покренуо је иницијативу да 28. председнику САД Томасу Вудро Вилсону буде подигнут споменик у истоименом београдском булевару, у знак захвалности за све што је учинио за српски народ.


Председник је иницијативу, у коју је Танјугимао увид, упутио Комисији за споменике и називе тргова и улица Скупстине града Београда, истичући да би њено усвајање било и симбол жеље очувања и унапређења односа између Републике Србије и Сједињених Држава.


Вучић сматра да би подизање споменика Вилсону представљало знак захвалности и поштовања живота и дела личности, која је вредновала и помагала наш народ током и након Првог светског рата.


"На четврту годисњицу објаве рата Краљевини Србији од стране Аустроугарског царства, 28. јула 1918. године, председник Вилсон је донео проглас обележавања овог дана као ''Српског дана'', у знак подршке тада теско страдалој српској нацији, која се још увек борила за право живота у сопственој отаџбини", подсећа Вучић.


Он наводи и да је просло висе од 100 година од када се српска застава завијорила у Белој кући, а у свим црквама прочитан Вилсонов Проглас о српском народу у којем су изрецене најлепсе реци о насем народу, о вредности слободе и једнаких права свих народа.


"Томас Вудро Вилсон, добитник Нобелове награде за мир је током два мандата на функцији председника САД, у периоду обелезеном ратом до тада невиђених размера и страдања, дао неизмеран допринос установљавању вредности мира и међународног права и сарадње", наглашава Вучић.


Он указује и да је саопстењем издатим 8. јануара 1918. године, познатим под именом "14 тачака", Вудро Вилсон као постулат мира поставио несметани глобални проток робе, транспарентност међудржавних споразума, демократију, и заложио се за право народа на самоопредљење.


"Посебно бих издвојио једанаесту тачку саопштења, која је говорила о потреби осигурања суверенитета држава на Балкану, као и о давању слободног и безбедног приступа мору, тада још увек Краљевини Србији", каже Вучић.


Према његовим речима, Вилсонова ванредна ерудиција и познавање српске историје и борбе за слободу и уједињење нашег народа као и велико пријатељство са српским научником Михајлом Пупином били су кљуцна подрска преговарачкој позицији Краљевине Србије на Париској мировној конференцији.


"Захваљујћи подрсци председника Вудра Вилсона, Србија је висе територијалних спорова решила у своју корист и утврдила границе са суседима", истакао је Вучићу иницијативи.


Прочитајте још: Вудро Вилсон крај Бегеја


Он наводи и да по заврсетку Париске мировне конференције предсеник Вилсон са циљем демилитаризације света и спрецавања орузаних конфликата улаже велики труд у оснивање Ллиге народа, без које Уједињене нације не би постојале у данасњем облику.


"С обзиром на заједничке демократске и хуманистичке вредности, вредности којима Република Србија и век касније зарад мира и напретка стреми и иза којих стоји, надам се да ћете размотрити ову иницијативу и сматрам да би њено усвајање било симбол жеље очувања и унарпеђења односа између Републике Србије и САД, као и да би подизање споменика Вудру Вилсону био прави начин да му се прикладно захвалимо за све сто је урадио за српски народ", навео је председник у образложењу иницијативе уз коју је приложио и приказ предлозене локације.


Булевар Вудро Вилсона по свом отварању спајаће, подсећа он у допису, Карађорђеву улицу, чији настанак је започет још током 19. века и Булевар Војводе Мишића, којим доминира комплекс Београдског сајма, симбол наше престонице у другој половини 20. века.


"Булевар који већ носи име председника Вудра Вилсона и који симболизује континуирани прогрес наше престонице везујући Калемегдан, Савамалу, Савски амфитеатар, и Београдски сајам је, сматрам, прикладна и примерена локација за подизање споменика председнику Вилсону, чији живот и дело су остали упамћени по посвећености миру и просперитету", истакао је Вучић у предлогу иницијативе упућене члановима и председници Комисије Андреи Радуловић.ВЕСИЋ: О ВУЧИЋЕВОМ ПРЕДЛОГУ ЗА СПОМЕНИК ВИЛСОНУ 27.СЕПТЕМБРА

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је град Београд примио предлог председника Србије Александра Вучића да се у Београду подигне споменик у част 28. председника САД Вудро Вилсона и да ће се о одборници о њему изјашњавати на седници 27. септембра.

”Председник Републике Александар Вучић предложио је да споменик у част америчког председника Вудро Вилсона буде подигнут у новоизграђеном булевару који носи име по овом америчком председнику, а који спаја Карађорђеву улицу и Булевар војводе Мишића.

Одлука о подизању споменика и образовању Одбора за подизање споменика биће предложена одборницима Скупштине града Београда на седници која се одржава 27. септембра. Подизање споменика финансираће Скупштина града Београда”, рекао је Весић.

Он је појаснио да ће Одбор прво расписати међународни конкурс за идејно решење споменика, а да ће потом, када буде изабрано најбоље решење споменик бити изливен и постављен.

”Следеће године у ово време Београд ће сигурно имати Вилсонов споменик који је то заслужио”, навео је Весић.