СРБИЈА би требало да има системски приступ како би заштитила преосталих 150.000 Срба у Хрватској, а важно је и да се формира посебна државна институција која би се бавила тим питањем, нагласио је јуче председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.

- Држава помаже српски народ, али потребан је системски приступ. Важно је да се оснује једна посебна државна институција, можемо је назвати министарство за Србе у региону, у којој би били запослени стручни људи, да то министарство има озбиљан буџет и да покрене одређене мере и активности како би помагао нашем народу да остане на вековним подручјима - рекао је Линта за РТС.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Анте Нобило: Напади на Србе последица пузајуће фашизације друштва

Он објашњава да би то министарство пре свега радило извештаје, упознавало међународну јавност са оним што се догађа Србима у земљама региона, стално упућивало протестне ноте и инсистирало на осуди србомрзачких напада, као и на томе да Хрватска промени своје законодавство и поштује га у вези са санкционисањем тих напада и злочина из мржње.

Истиче и да би Министарство спољних послова требало да реагује и шаље протестне ноте, посебно када су у питању брутални физички напади као што су последњи у Ријеци, или Ђеврскама.

- Влада на челу с Пленковићем је одбила иницијативу политичке странке Истарски демократски сабор да се законским одредбама забрани истицање усташких симбола, порука и поздрава, да се за то предвиде казне од шест месеци до две године - казао је Линта.


С друге стране, додаје, циљ је и да се "коначно рехабилитује геноцидна НДХ и да се она прогласи за праву истинску државу хрватског народа".

- Како назвати представнике власти који величају протеривање српског народа у акцији "Олуја", одлазе у Блајбург и клањају се зликовцима. То је усташка политика и то показује да хрватска власт и друштво нису спремни да се суоче са својом геноцидном прошлошћу, већ су темељи данашње Хрватске пуне три деценије не антифашизам, него усташки покрет и идеологија - оценио је Линта.

Борис Петко


НАПАД У УЗДОЉУ - ИЗАЗИВАЊЕ НЕРЕДА

НАПАД на Србе, госте кафића у Уздољу поред Книна, окарактерисан је, након консултација полиције и Општинског државног тужилаштва, као кривично дело изазивање нереда, саопштили су јуче из шибенске полиције. Починиоци су још непознати, а нападачима прети од шест месеци до пет година затвора, изјавила је портпарол Полицијске управе шибенско-книнске Марица Косор, пренела је Хина.

Одмах након напада, полиција је маскиране починиоце почела да тражи због кривичних дела насилничког понашања, наношења телесних повреда и оштећења туђих ствари.


У нападу маскираних особа на Србе који су у кафићу у Уздољу гледали утакмицу Црвене звезде и Јанг бојса повређено је више особа, а најтеже је страдао 17-годишњак који је неко време био задржан на лечењу у книнској болници.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СРБИ ПОСЛЕ СЕРИЈЕ НАПАДА: Доста нам је, морамо ствари назвати правим именом

УХАПШЕН НАПАДАЧ НА АРСИЋА
Добривоје Арсић / Фото: portalnovosti.com


МИНИСТАР унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић изјавио је да је јуче ујутро ухапшена особа која се доводи у везу са нападом на грађанина у Вишкову, који се догодио пре неколико дана, пренела је Хина. У Вишкову је нападнут српски повратник Добривоје Арсић (на слици) због сукоба око паркирања аута на паркингу пред зградом у којој живи. Божиновић је додао да полиција ради опсежну криминалистичку истрагу, те да је због инцидента у Ђеврскама, када су нападнути Срби јер су гледали утакмицу Црвене звезде у кафићу, поднето пет прекршајних пријава и једна кривична.


НА СТОТИНЕ ИНЦИДЕНАТА

ЛИНТА је подсетио да се у Хрватској дешавају на стотине вербалних и физичких напада, усмерених према свему што је српско.

- Поред ова два терористичка чина у селима Уздоље и Ђеврске, имали смо смрт Радоја Петковића код Ријеке и напад на сезонске раднике на Брачу. Имамо информације да је само током јула између Шибеника и Задра више од 100 возила са српским таблицама оштећено - истакао је Линта.