ОДЛУКА председника Србије Александра Вучића да зграду Председништва у Београду обезбеђују припаднице "Кобри" најмање је изненадила даме које војну службу обављају у овој јединици. Кажу да је част бринути о безбедности шефа државе, али и да je то њима уобичајени задатак. Јер, безбедносна заштита највиших државних функционера, између осталих, задатак је "Кобри" дуже од три деценије.

Прошлонедељни јавни излазак припадница ове елитне јединице Војске Србије из здања на Андрићевом венцу добио је велики публицитет у домаћој јавности. Батаљон војне полиције специјалне намене - "Кобре", како гласи формални назив јединице, нерадо се експонира, а свој посао ради у тишини и даље од очију јавности. "Новости" су искористиле ретку прилику да поразговарају са припадницима ове јединице и сазнају како изгледа живот у униформи украшеној амблемом са крилатом кобром.

ОПСЕГ задатака батаљона своди се на безбедносну заштиту, противтерористичку и противпобуњеничку борбу. То обухвата процену и планирање задатака из домена заштите одређених личности и објеката, као и обезбеђење страних војних делегација у званичним посетама Србији. Личност првог реда, када је безбедност у питању, без сумње је председник Републике Александар Вучић.

- Обезбеђивање председника свакако чини част сваком припаднику "Кобри" - каже Вукашин Мијаиловић, капетан у овој јединици. - Гајимо изузетно поштовање према најважнијој функцији у држави - председнику Републике. "Кобре" су обезбеђивале више наших председника који су, у зависности од времена, долазили из различитих партија. Нас то не занима. Свој посао радимо професионално и уз поштовање функције коју обављају. Да би држава ишла напред, предуслов је да је њен челни човек миран и безбедан.

Дамама из "Кобри" зграда Председништва Србије није непозната, јер су, заједно са колегама, често ангажоване на задацима управо у овом здању. Међу њима је и заставник прве класе Наташа Јовановић. Њена специјалност је контрадиверзиона заштита, а у овој јединици је од 2001. године. Она је прва дама која је обукла униформу елитног батаљона. Данас има доста колегиница, а своје задатке, како наглашава, извршавају - са осмехом на лицу.

Фото В. Данилов

- ЖЕНЕ у "Кобрама" имају потпуно исти третман као и мушкарци, на исти начин пролазе селекцију и обуку, и потпуно равноправно извршавају све задатке - објашњава Јовановићева. - Зграда Председништва добро нам је позната, а ми смо спремне и припремљене за сваки задатак. Батаљон има велико искуство, јер од 1978. године брине о безбедности највиших државних функционера. Не сме да се заборави да обезбеђење овог здања не чине само жене испред улаза. Спроводи се и низ превентивних и обавештајних мера, од којих је већина невидљива за ширу јавност.

Елита војне полиције каже да је најделикатнији и најизазовнији сегмент њиховог рада безбедносна заштита, јер она подразумева највишу припремљеност за комплексан склоп противтерористичке и противдиверзионе борбе.

- Безбедносна заштита, поред пружања пуне сигурности, мора да омогући и несметан рад особама под заштитом. Штити се и њихов идентитет од било какве врсте угрожавања, што подразумева широк спектар радњи и поступака које примењују наши припадници - набраја изазове капетан Мијаиловић, и наглашава да је зато веома важна правилна селекција кадра.

ПУТ до његовог батаљона није ни лак ни једноставан. Батаљон се попуњава из професионалног састава Војске Србије. У обзир долазе припадници са најбољим оценама у својим јединицама, који су се добровољно пријавили за "Кобре". Када команда одабере особе чије биографије и безбедносне процене одговарају стандардима, позива их на једномесечну селективну обуку.


Припадници Батаљона војне полиције специјалне намене готово непрекидно су у процесу обуке и одржавања кондиције. Пуно раде на физичкој спремности, а ту су и стручноспецијалистичка и ватрена обука, маршеви... Све ове вештине морају да буду на највишем нивоу да би задаци били извршени. Сваку мисију схватају подједнако озбиљно, и за сваку се темељно припремају.

- Право на грешку у нашем случају не постоји - наглашавају припадници "Кобри".


ПОТЧИЊЕНИ ГЕНЕРАЛШТАБУ

КАО свој празник, "Кобре" прослављају 14. април - дан када је 1978. формирано Одељење за противтерористичка дејства 282. батаљона војне полиције - прва противтерористичка јединица наших оружаних снага. Батаљон је од тада прешао дуг пут, укључујући и ратно искуство. Батаљон војне полиције специјалне намене неколико година био је у саставу Гарде, а данас је потчињен Управи војне полиције Генералштаба Војске Србије.


ТЕСТ

ПРИМАРНА ствар код кандидата за улазак у састав "Кобри" су психолошка тестирања, јер су, како кажу наши домаћини, најважнији интелектуални капацитети људи да реагују и управљају кризним ситуацијама. Највише норме здравствених, војностручних и физичких тестова се подразумевају.