ЗА заштиту од грипа о трошку осигурања за нову сезону обезбеђено је 48.000 вакцина више него за претходну, сазнају "Новости" у Републичком фонду здравственог осигурања. Одлука о додели уговора за јавну набавку Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" донета је у понедељак. "Торлак", који је на јавој набавци понудио "Санофи Пастерову" вакцину, у обавези је да до 15. октобра испоручи свих 289.800 уговорених доза. Епидемиолози кажу да је то таман на време за почетак имунизације против најмасовнијег сезонског заразног обољења.

Заштита од грипа најугроженијих категорија становништва, као што су старији од 65 година или хронично оболели, коштаће нас ове сезоне дупло више него претходне - чак 217.239.660 динара са ПДВ. Лане је 241.620 доза плаћено 111.336.079 динара.

У укупни трошак за вакцину против грипа урачунато је и 600 доза за заштиту најмлађих старости од шест до 36 месеци, које су уговорене по 1.194 динара.

Предлог потребног броја доза дао је Институт за заштиту здравља "Др Милан Јовановић Батут", на основу којег је РФЗО расписао јавну набавку. Количина вакцине за нову сезону повећана је с обзиром на веће интересовање за имунизацију прошле сезоне, али је и цена "отишла у небо". Лане је, исто од "Торлака", купљена такође "Санофи Пастерова" вакцина за 419 динара по дози без ПДВ, а ове године је доза достигла чак 679 динара.

Реч је, наиме, о напреднијој, четворовалентној вакцини "ваксигрип" тетра, док смо прошлих сезона куповали тровалентни "ваксигрип". Ова са ознаком тетра садржи заштиту од четири соја вируса грипа, док "ваксигрип" штити од три соја.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Лекари избегавају вакцине

- Четворовалентна садржи два А и два Б соја, док у тровалентној имамо два А и један Б сој вируса грипа - каже еподемиолог примаријус др Радмило Петровић. - Тешко да убацивање још једног Б соја у вакцину повећава заштиту за више од два до три одсто, а разлика у цени је велика. Ми смо својевремено радили испитивања у "Торлаку" и закључили да је Б сој слабо потентан да ствара имунитет. Он, значи, даје слабију заштиту и на основу тог искуства, сматрам да се заштитни ефекат не мења много убацивањем још једног Б соја у вакцину.

Фото Д. Дозет

Други учесник у јавној набавци "Фармалогист" понудио је "Аботову" вакцину, која би нас у крајњем збиру коштала готово 13 милиона динара мање, али за комисију је био споран рок испоруке. Наиме, "Фармалогист" је у понуди дао напомену да би рок испоруке, "закуцан" на 15. октобра, могао бити продужен и то за 150.400 "инфлуак" тетра (четворовалентна), по цени од 854,5 динара за дозу, најкасније до између 14 и 18 октобра, а 139.400 "инфулак" (тровалентна) по 409,70 динара од 4. до 8. новембра. Та понуда је одбијена јер би се, ако би било пролонгирања рока, каснило са почетком имунизације, која обично почиње половином октобра.

НАЈВЕЋА ИСПОРУКА БЕОГРАДУ

ПРЕМА плану Института "Батут", 60.880 доза требало би да буде испоручено Заводу за јавно здравље Београд, Институту за јавно здравље Војводине 28.500, Заводу за јавно здравље Шабац 15.620, Институту у Крагујевцу 13.340... За српске енклаве на КиМ предвиђено је 3.610 доза.