ВЕЋИНА младих у Србији није заинтересована за политику, њих 64 одсто планира да се исели из земље, а чланство у ЕУ подржава 38 одсто испитаника, показују резултати Алтернативног извештаја о положају и потребама младих за 2019. годину објављени поводом Међународног дана младих.

Проценат младих који су заинтересовани за политику у Србији опао је са 31 у прошлој години на 24,2 одсто у 2019, рекао је Стефан Ђорђевић, генерални секретар Кровне организације младих, томе је највише допринело распрострањено уверење да немају утицаја на политичке процесе и одлуке.

- На изборима редовно гласа 40 одсто младих, повремено њих 27,6 процената, док нешто више од 32 одсто никад не излази на гласање - казао је он. - Већина испитаника, њих 42 одсто, наводи да не гласају јер су сви политичари исти, 31,6 процената сматра да тренутно немају кандидата за кога би гласали.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Отворен портал за студентске праксе - нова шанса на тржишту рада


За готово 60 процената испитаника Србији је потребан јак вођа, док је више од 70 одсто оценило да у нашој земљи не постоји слобода медија. Нешто више од трећине је мишљења да би спољну политику земље више требало ослонити на Русију, петини је приоритет ЕУ, а само пет одсто види САД у тој улози.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је да је обезбеђено 143 милиона динара за пројекте који обухватају око 38.000 младих.