МАЛИ матуранти и њихови родитељи сутра ће у основним школама проверавати попуњене листе жељa и исправљати евентуалне неправилности. То значи да ће школе тог дана примати жалбе на изражене жеље и уносити исправке. Већ 4. јула биће објављене званичне листе жеља и тада ће ученици моћи да их провере на сајту www.upis.mpn.gov.rs и то само уз шифру ученика.

Према календару Министарства просвете, у недељу 7. јула биће објављен распоред ученика по школама и објављивање преосталих слободних места по школама. Следећа два дана свршени основци уписиваће се у средње школе, чиме се и званично завршава први уписни круг.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Матура носи више бодова

Поред бодова које су ученици стекли на основу успеха у основној школи и поена освојених на завршном испиту, постоје и додатни поени са такмичења. Ове бодове при упису у средње школе не добијају сви ђаци који су на републичким и међународним такмичењима у осмом разреду освојили прву, другу и трећу награду, већ само они који су на ранг-листи постигли три најбоља резултата.

Пропозиције такмичења и критеријуме за доделу награда утврђује свако стручно друштво својим правилником, па се, у зависности од предмета, број ученика који на републичком нивоу освоје прво, друго и треће место значајно разликује.

Тако је негде награђено двадесетак ученика из целе Србије, док у неким предметима, који тиме желе да популаришу своју дисциплину, има и по 60 добитника прве, друге и треће награде.

ПОЕНИ И ЗА НАДАРЕНЕ

ЗА упис у математичка и одељења за ученике са посебним способностима за физику прво место на републичком такмичењу носи 120 поена, друго 100, а треће 80, а у филолошким одељењима 60, 50 и 40. За све остале школе, прво место на републичком такмичењу доноси додатних шест, друго четири, а треће два поена.