НАЛЕТИ шест НАТО авиона на два цивилна аутомобила са страним новинарима на Шар-планини првих дана операције "Стрела" заувек су определили британску новинарку Ив Ен Прентис. Тадашња дописница "Тајмса", "Гардијана", "Дејли телеграфа", ћерка угледног енглеског лорда Вадона, постала је практично преко ноћи искрени српски пријатељ и међу реткима која је усред Лондона бранила нашу земљу током и после агресије НАТО.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Српски хероји сломили НАТО "Стрелу"

Овако, за "Новости", говори др Горан Здравковић, војни лекар у резерви, сведок пакла с краја маја те 1999. године. Бомбардовање тунела на Шар-планини у ведро недељно поподне, сећа се Здравковић, њега и његовог старешину, потпуковника Цветковића, затекло је у месту Рекане, на ободу Средске Брезовице. Из села се, као на филму, видело како после удара НАТО авиона, планина "буквално гори". Надреални призор, говори нам Горан, данас приватни гинеколог који живи и ради у Панчеву, прекинуло је чобанче: "Доле има људи!"

Прочитајте још:

СИН НЕУСТРАШИВОГ ПОТПУКОВНИКА: Отац је био страх и трепет за ОВК

- Да се крене, одмах - рекао сам, док су мештани погледима одобравали нашу намеру да кренемо у помоћ - наставља наш саговорник. - После неколико километара, на улазу у тунел затекли смо уништен аутомобил у коме је био страдали возач, Небојша. Неколико метара даље шахт од цеви за кишницу, а унутра крвави новинари: Ив Ен Прентис, Карлос Хулио, Елза Марухо, Карлос Пинота, Ренцо Кјафанели и други возач, Ненад Голубовић. Сви они, потпуковник Цветковић и наш возач, сместили су се у "голф 2" и успели да замакну, баш у тренутку када су се авиони враћали да истоваре нови смртоносни товар.

Прочитајте још:

"НОВОСТИ" СА СУПРУГОМ ХЕРОЈА СА ПАШТРИКА: Дао би и последњу кап крви за отаџбину

Горан је остао, јер за њега у првој тури није било места. Три ракете, сећа се, преживео је шћућурен у бетонској цеви. Када су се прашина, блато и земља слегли, кренуо је уз пут и некако стигао до села, где су га дочекали спасени новинари. Доктор се сећа да је Прентисова причала "како је лиценцирани пилот и да нема сумње да су пилоти били свесни ко им је мета".

Прентисова међу ретким британским новинарима писала о злочинима НАТО 1999.

Горан Здравковић нам сведочи да је Ив Ен срео у Београду неколико месеци касније.

- Појавила када ми је било најтеже, био сам са породицом, без посла, са живим ранама у срцу. Рекла ми је да пише књигу, готово на силу ме је одвела у Лондон. Њени родитељи, лорд Вадон и лејди Вадон су ми нудили цело крило њиховог дворца да ту живим са породицом у знак захвалности, јер су веровали да сам ја заслужан што је њихова ћерка преживела НАТО бомбе.

Књигу "Рат једне жене" тадашња новинарка "Тајмса" написала је 2000. То је било једино штиво на енглеском с почетка миленијума које је имало разумевања за Србе и њихову борбу.

- По објављивању књиге на једном британском радију, био је заказан дуел између Прентисове и Џејмија Шеја, портпарола НАТО током агресије на СРЈ. На тврдње злогласног гласноговорника Алијансе "како се бомбардовање на Шари никада није догодило", новинарка је прочитала типове авиона, имена пилота и пројектила који су на њих избачени крајем маја на Шар-планини.

Мало је познато, сведочи наш саговорник, да је Шеј тада затражио рекламну паузу, а затим буквално побегао из студија.