БЕОГРАД - Свечани пријем поводом Дана победе над фашизмом одржан је у среду у амбасади Русије у Београду, а руски амбасадор Алекшндар Чепурин истакао је да је 9. мај велики и заједнички празник за Русе и Србе и дан највеће победе у историји човечанства.

Чепурин је рекао да се на свети празник, Дан победе, сећамо како су руски и српски народ прошли кроз најтежа искушења на првој борбеној линији, да су издржали и победили.

"Други светски рат је постао историја, али светла сећања на његове бесмртне јунаке, њихову одважност и племенитост неће се угасити у нашим срцима", рекао је Чепурин.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СТИГЛО МОДЕРНО ОРУЖЈЕ: Руски хеликоптери - „убице тенкова“ долетели у Србију?

Подсетио је да ће у октобру ове године бити обележена 75. годишњица откако су совјетски и југословенски војници ослободили Београд, а тај догађај је, према речима Чепурина, био посебна етапа на путу ка "великој победи".

Амбасадор је захвалио свима који ће у четвртак учествовати у строју "Бесмртног пука" у десет градова у Србији и онима који су омогућили одржавање те манифестације. "С нестрпљењем очекујемо предстојеће Параде победе 9. маја у Москви и другим градовима од Владивостока до Калининграда, и 10. маја у Нишу", казао је Чепурин и честитао присутнима "дан заједничке велике победе".

Минутом ћутања одата је почаст погинулима у Другом светском рату у борби против фашизма, а Московски кадетски музички корпус извео је химне Русије и Србије и руске и српске песме из ратног доба.

Свечаном пријему присуствовали су председница Владе Србије Ана Брнабић, председница Народне скупштине Маја Гојковић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, министарка правде Нела Кубуровић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар задужен за иновације Ненад Поповић, министар заштите животне средине Горан Триван, директор БИА Братислав Гашић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, председник Одбора за спољне послове Федералне Скупштине Русије Константин Косачев.

Међу званицама били су и председник Скупштине Јагодине Драган Марковић, председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ, представнивици дипломатског и војног кора.