Министарство трговине, туризма и телекомуникација најавило је да ће спровести четврти ИТ караван, школску кампању за паметну и безбедну употребу нових технологија, од 16. априла до 22. маја.

У кампању је ове године укључено 25 школа, односно око 2.000 ђака из Ниша, Новог Пазара, Чачка, Зрењанина и Београда, а концепт програма представља такмичење за основце из познавање дигиталних технологија и дигиталне безбедности.

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић је на конференцији за новинаре указала данас на значај подстицања деце и младих да користе дигиталне технологије за учење и креативно изражавање, али и неопходност превенције и едукације за јачање њихове онлајн заштите.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Velika Britanija uvodi najoštrije mere na svetu za zaštitu dece na internetu

"Истраживања показују да готово сви млади имају налоге на друштвеним мрежама, а да чак половина њих има више од 500 онлајн 'пријатеља'. То показује колико је њима важно да буду присутни и популарни на мрежи, и ми желимо да им покажемо да је то могуће и са афирмативним, позитивним и безбедним понашањем на интернету", казала је Матић и додала да је слоган овогодишњег ИТ каравана "Фаца интернета".

Она је подсетила и да Министарство реализује пројекат "Повезане школе" у оквиру којег ће бити обезбеђена локална рачунарска мрежа за свих 1.700 школских објеката у Србији, која ће омогућити модернизацију процеса наставе, и да је завршетак прве фазе за 500 школа предвиђен до септембра ове године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - PRVO PITAJ PA ZAKAČI: Ovakav internet ide u prošlost

Данас је представљена и медијска кампања за безбедност деце на интернету "Твој интернет број - 19833" која промовише заштиту деце онлајн и Национални контакт центар за безбедност деце на интернету, а пратиће и ИТ караван.