НОВАЦ за изградњу још једног стерилног блока, где ће се лечити тешко оболела деца, биће обезбеђен до краја недеље, обећао је председник Србије Александар Вучић, приликом посете Институту за здравствену заштиту мајке и детета "Др Вукан Чупић". Он је обишао службу хематоонкологије са стерилним блоком и потврдио да ће у петак на рачун ове установе лећи нових 263 милиона динара, за изградњу новог дела установе.

Институт ће бити комплетно реновиран, што ће коштати још око 20 милиона евра, док су у њега већ уложена 142 милиона динара. Осим тога, у Институту за мајку и дете биће повећан број запослених лекара и медицинских сестара.

Прочитајте још: Институту за мајку и дете стижу шприц-пумпе

- То је огроман новац. Као што Лозници дајемо 30 милиона евра за болницу, уложено је у Ваљеву, у нову зграду Инфективне клинике у Београду и нове клиничке центре. У року од две, две и по године, очекујемо недвосмислено видљиву револуцију у здравственим центрима, болницама и клиничким центрима - рекао је Вучић.

Заједно са председником, Институт за мајку и дете посетили су министар здравља Златибор Лончар и директор Канцеларије за јавна улагања Марко Благојевић. Директор Института Радоје Симић подсетио је да се у Институту за мајку и дете лечи највећи број деце оболеле од малигних болести и да је то једини центар где се ради трансплантација коштане сржи код деце. Осим тога, ова дечја болница већ има спреман пројекат за градњу новог стерилног блока, посебног одељења за трансплантацију коштане сржи, где је предвиђено да капацитети буду дуплирани.

- У Србији годишње око тридесеторо деце која болују од леукемије треба да се лече трансплантацијом коштане сржи. Министарство здравља одобрило је средства у износу од 100 милиона динара за завршетак банке матичних ћелија у Институту - рекао је др Симић.


- У току је и израда главног пројекта за темељну реконструкцију Института. То ће бити највећа реконструкција од оснивања установе, а вредност радова биће око 20 милиона евра.

Планирано је да реализација посла почне у другој половини године.


ЈУНАЧКА БОРБА ЗА ЗДРАВЉЕ

ПРЕДСЕДНИК Вучић обишао је и децу која се лече у овој установи и пожелео им брз опоравак. На друштвеним мрежама објављена је фотографија председника, испод које пише да је имао част да упозна "правог суперхероја, малог, храброг борца, Златана".

- Данас сам упознао двојицу дечака који се јуначки боре да гледају и играју фудбал у будућности, а уверио сам се и да имају снажне мишиће - рекао је Вучић.