СВЕГА 10 одсто укупно запослених у здравству Србије у јесен заврне рукав да прими вакцину против грипа, иако је вакцинација свих здравствених радника који долазе у контакт са особама у повећаном ризику од компликација грипа - обавезна. А на крају сваке сезоне баци се готово 10 одсто купљених доза.

Лоше последице овакве статистике су вишеслојне: лекари и сестре могу да се заразе грипом од пацијената, и ако раде болесни шире заразу, а ако оду на боловање нема ко да ради и тешко је организовати смене на одељењима.

У Правилнику о имунизацији, измењеном средином ове године, међу 10 обавезних вакцина, ова против грипа је на другом месту, одмах иза заштите од хепатитиса Б. Њена обавезност за огроман број запослених у здравству - на одељењима интензивне неге, у коронарним јединицама, на дијализи, у службама за труднице, онколошке пацијенте и многим другим - није новина. Међутим, очекује се да се после измена Правилника, мотивацијом или санкцијама, на вакцинацију приволи много већи број "белих мантила" него досад.

Прочитајте још - Превентивни прегледи у више од 100 здравствених установа

Према подацима Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", у сезони 2017/2018. против грипа је вакцинисано 13.245 запослених у здравствu. Највише - 27.694 вакцинисано је у време пандемије свињског грипа 2009. и 2010, а најмање - свега 10.968, у сезони 2011/2012.

То је готово занемарљиво у односу на, примера ради, САД, где је прошле сезоне вакцинисано 78,4 одсто здравствених радника. Заостајемо, и те како, и за развијеним европским земљама, где се вакцинише од 52 до 57 одсто "белих мантила", а још више за рекордером Шведском, где је вакцинисано чак 99 одсто запослених у здравству.

Професор др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог, каже да мора да се повећа обухват медицинара вакцинацијом против грипа.

- Сви они морају да буду вакцинисани, изузев оних који имају утврђене контраиндикације на вакцину против грипа - каже, за "Новости", професор Тиодоровић.

Професор Тиодоровић каже да епидемиолози на нужност вакцинације здравствених радника против инфлуенце нарочито интензивно упозоравају од пандемије свињског грипа, и да је ефекат тога и измена Правилника о имунизацији.

- Законским актима је тачно утврђено за кога је вакцинација против грипа обавезна, од техничара, сестара, лекара, до оних који су у сервисним службама, али то се у пракси не поштује - каже Тиодоровић.

Више од 246.000 доза вакцине, колико је ове године о трошку осигурања набављено за најугроженије категорије становништва, која је почела 15. октобра, према речима проф. Тиодоровића, довољно је количина.

Прочитајте још - Бесплатни прегледи чувају наше здравље

Директорка Института "Батут" др Верица Јовановић каже да се сваке године потроши више од 90 одсто набављених количина вакцине.

Није, међутим, увек било тако. Прве сезоне после пандемије свињског грипа бацили смо трећину купљених доза. Од 364.318 доза, утрошено их је 225.743.

- Недопустиво је да лекари, сестре и техничари игноришу обавезност ове вакцине - каже професор Тиодоровић. - Нико нас није "терао у медицину" и јасно је да постоје ризици професије и мере које се морају применити. Не може децу да лечи педијатар који није вакцинисан против свих заразних болести за које постоји обавезна вакцинација у детињству.

ЛОБИ НАНОСИ ШТЕТУ

ПРОФЕСОР Радоје Чоловић, председник Српског лекарског друштва, каже, за "Новости", да је присталица вакцинације, и да се у његовој породици, са три лекара, сви вакцинишу против грипа.

- Против грипа се вакцинишем деценијама, наравно и ове сезоне. Убеђен сам да је вишеструко корисно да се здравствени радници вакцинишу и апелујем на њих да ту своју обавезу испуне. Нажалост, и у Србији имамо јак антивакцинални лоби, који наноси велику штету народу, држави и фонду осигурања.