НАЈВЕЋА безбедносна опасност долази са Косова и Метохије, јер догађаји у јужној покрајини утичу на остале делове земље. У копненој зони није било терористичких напада, али је ситуација на КиМ тешка и оптерећена сталним нападима на српско становништво.

Ово је суштина извештаја о безбедносној ситуацији током прошле и дела ове године који је, уз документ о резултатима МУП, у среду на скупштинском Одбору за одбрану и унутрашње послове, представио министар полиције Небојша Стефановић.

Говорећи у убиству Оливера Ивановића у Косовској Митровици, навео је да Србија инсистира да се злочин расветли, али да "поред великог броја ургенција, Кфор и КПС не желе да размене податке са нашим тужилаштвом".

- Одлучено је да паралелно водимо истрагу, јер немамо могућност да у пуном обиму учествујемо у истрази јужне покрајине. Нудили смо да будемо део истражних тимова. Очигледно смо једини заинтересовани да дођемо до истине - рекао је Стефановић и додао да је разочаран у поступање Еулекса који је учествовао у истрагама за много мања дела.

Демократа Балша Божовић питао је зашто нема реакције власти на изјаву једног од начелника БИА, Марка Парезановића, да су "највећа опасност по безбедност представници опозиције, новинари, представници НВО и синдиката који су под утицајем страног фактора".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Stefanović i Henzler razgovarali o saradnji srpske i nemačke policije (FOTO)

Министар је одговорио да представник БИА није хтео да оптужи опозицију као велику претњу, него да укаже на мешање страног фактора.

- Разговараћу са директором агенције Братиславом Гашићем о овим наводима. Парезановића, који је био функционер БИА и за време бивше власти, не треба сатанизовати. Видим свакодневне позиве на мржњу на рачун председника Александра Вучића. Називају га издајником. Можда ово неко тумачи као позив да их на улици погоди каменом у главу - рекао је Стефановић.

Додао је да се "за власти напредњака није десило ниједно политичко нити убиство новинара, а за време претходне јесте - Ранка Панића односно Милана Пантића".