ОДЛАЗЕЋИ председник косовске скупштине и лидер Демократске партије Косова Кадри Весељи, који ће почетком децембра бити саслушан пред специјалним тужулаштвом у Хагу, протекле две деценије повезиван је са највећим злочинима на КиМ. Убиства, отмице и мучења људи само су део његовог злочиначког минулог рада, док је свакако најмонструознији - трговина људским органима.

Прочитајте још: Весељи добио позив из Хага

Весељијево име помиње се у познатом извештају Дика Мартија Савету Европе, где је означен као један од учесника и координатора трговине органима отетих Срба. Он је тада био високо рангирани припадник тзв. дреничке ОВК, којом је командовао Хашим Тачи.

"Уз њих двојицу, кључну улогу о овом злоделу имали су још и Тачијев ујак Азем Суља, Џавит Хаљити и Фатмир Љимај. Они су током рата на КиМ киднаповали Србе, држали их у импровизованим затворима, а онда пребацивали у логоре на северу Албаније. Ту су им вађени органи и даље продавани на црном тржишту за трансплантацију", указао је својим извештајем Марти.

Прочитајте још: Позив Специјалног суда у Хагу стигао и дојучерашњем шефу Косовске обавештајне агенције

Ова група је у логорима ОВК на КиМ чак и лично надзирала поједина премлаћивања и мучења отетих Срба 1998. и 1999. године и наређивала њихова убиства.

Весељи се директно везује и за саслушања, застрашивања и убиства неких Албанаца за које су руководиоци ОВК сматрали да нису довољно лојални тој терористичкој организацији или да шурују са Србима. Недавно га је Фатмир Бајрај из Демократског савеза Косова оптужио да стоји иза неколико политичких убистава Албанаца крајем деведесетих.

Наше службе означиле су га као главног актера терористичког напада на полицијску патролу у Глоговцу 1998. године, у којем су погинула двојица полицајаца. Весељи је од деведесетих, па скоро све до данашњих дана повезиван и са трговином наркотицима. Он је због тога називан "господарем Косова", а сматран је човеком на врху албанске мафијашке структуре.


Није непознато да је одлазећи председник косовске скупштине био врло активан и приликом судских процеса који су се у Хагу водили против Рамуша Харадинаја и Фатмира Љимаја. Весељи је, према неким информацијама, био умешан у убиства четворице сведока у том поступку. Један од њих је Агим Зогај, који је био спреман да у судници разоткрије све о албанским ратним злочинима у селу Клечка. Зогај је пронађен мртав у једном парку у Дуизбургу у Немачкој.

ПОДРШКА РАМЕ

БЕЗ обзира на сумње да је умешан у највеће злочине, Весељију је у петак подршку пружио албански премијер Еди Рама. Он је на "Твитеру" написао: "Без обзира на то колико су неправедни позиви борцима ОВК од стране Специјалног суда, не преостаје ништа друго осим да се каже истина о правима једног народа, која су стечена ратом, којем би без Ослободилачке војске и даље била ускраћена његова права! Солидаран са Кадријем Весељијем".