УВОДНИМ речима одбране у Суду БиХ настављен је процес против ратног команданта Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића и 15 припадника те јединице оптужених за ратни злочин и убиства више од 300 Срба.

Прочитајте још: Почело суђење за злочине над Србима у Вишеграду и Горажду

Дудаковићев бранилац Асим Црналић најавио је да ће доказивати да није тачна тврдња Тужилаштва БиХ да је циљ акције

"Сана `95" било чишћење Срба из општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа и Сански Мост, односно да "убије сваког Србина".

- То је претенциозна тврдња. Бавићемо се доказивањем супротног. Истина је да је Армија БиХ ослобађала територију назначених општина. Није био циљ убити Србе, већ победити српску војску - рекао је Црналић.

Прочитајте још: Почело суђење генералу тзв. Армије БиХ и 16 њених припадника; Тужилац: Доказаћу злодела Дудаковића

Доказиваће и, како тврди, да је велики број Срба страдао у борбама између Војске РС и тзв. Армије БиХ.

Одбрана сматра да као доказ треба извести и попис становништва по националној структури, појашњавајући да су Срби већина у Петровцу, па му није јасно како, ако их је Пети корпус побио.

Осим Дудаковића за злочин против човечности оптужени су још и Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Кожењић, Ибрахим Надаревић и

Саид Мујић.

Први сведок тужилаштва биће саслушан 13. маја.