БИВШЕМ команданту српске жандармерије Горану Радосављевићу Гурију у среду је забрањен улаз у Сједињене Америчке Државе због, како је саопштио Стејт департмент, умешаности у грубо кршење људских права и постојања кредибилних доказа да је умешан у убиство тројице браће Битићи, током рата на КиМ 1999. године.

Америчка администрација ставила је Радосављевића, његову супругу Светлану и ћерку Ану на "црну листу", према Закону о операцијама у иностранству и повезаним програмима Стејт департмента, секцији 7031(ц), која омогућава да у случајевима када државни секретар има поуздане информације да су страни званичници умешани у значајну корупцију или груба кршења људских права, ти појединци и чланови њихове најближе породице немају право уласка у САД.

- Са убиством браће Битићи немам никакве везе и до сада сам неколико пута поводом тог случаја давао изјаве. То што раде мојој породици је недопустиво. Ако мисле да сам крив, то је њихов став, али не разумем зашто им сметају моја супруга и ћерка и зашто им објављују имена - рекао је Радосављевић за "Новости".

Пензионисани генерал МУП Србије Горан Радосављевић Гури каже да овом одлуком његову породицу доводе у опасност:

- Због чега? Због нечега за шта ни сам нисам крив, а камоли оне. Моја Ана је 1999. имала 15 година. Коме је она крива? Ово је недопустив притисак на моју породицу. Због одлуке САД лично се не секирам много.


Прочитајте још - Гури: И НАТО ми је честитао на акцији против терориста

Случај Илаја, Аргона и Мехмета Битићија, држављана САД албанског порекла, саставни је део сваког разговора представника америчке администрације са властима у Србији у последњих 20 година. Расветљавање овог случаја, као и паљења амбасаде САД, два су услова за напредак у сарадњи Србије и САД, на којима америчка администрација инсистира. О томе су говорили бивши потпредседник САД Џозеф Бајден, некадашњи државни секретар Џон Кери и саветница за националну безбедност Сузан Рајс, као и Вес Мичел, помоћних државног секретара за Европу.


Фото АП сахрана браће Битићи

Иначе, током НАТО бомбардовања, 1999. године, Радосављевић је био један од старешина у Посебним јединицама полиције. После 5. октобра 2000. постао је први човек ПЈП, а дужности је разрешен августа 2004. године.


Прочитајте још - Спорна смрт браће Битићи

Браћа Битићи били су припадници "Атлантске бригаде". Ова паравојна формација окупљала је око 400 добровољаца, махом Американаца албанског порекла, који су се на Косову борили у саставу ОВК. Браћа су ухапшена на административној граници Србије и КиМ, а полиција их је, због кршења закона о кретању и боравка странаца, одвела у Куршумлију, где им је судија за прекршаје одредио казну затвора од 15 дана. Три дана пре истека казне, 8. јула 1999. пуштени су из прокупачког затвора, а наводно су одведени у базу САЈ код Петровог Села. Њихова тела нађена су 2001. у једној од две масовне гробнице у том месту, везаних руку и са прострелним ранама на потиљку.

Због сумње да су мучили браћу Битићи и повредили њихово право на правично суђење, судило се Сретену Поповићу и Милошу Стојановићу, бившим припадницима МУП Србије, али су ослобођени због недостатка доказа.

Из Тужилаштва за ратне злочине потом је саопштено да није стављена тачка на овај случај, јер се води још истрага и преткривичних поступака. Досадашња истрага није утврдила умешаност Горана Радосављевића.

САСЛУШАН КАО СВЕДОК

ТОКОМ поступка који се водио против Сретена Поповића и Милоша Стојановића, као сведок био је саслушан Горан Радосављевић Гури. Он је тада казао да није имао никаквих информација о притварању браће Битићи, као и да је за цео случај сазнао из медија, тек 2001. године.