Јапански аутомобилски гигант "Нисан" је данас објавио више информација о побољшањима своје "наваре", једног од најпопуларнијих пик-апова који је сада у продаји широм Европе. Низ надограђених технологија обезбеђују да је "Навара" на самом врху класе у овом сегменту и са водећом , паневропском, гаранцијом од 5пет година (или 160,000 пређених километара) као стандард.

Предузетници и породице биће сигурнији захваљујући ефикасним побољшањима "наваре", а вожња ће бити глаткија са потпуно новим шестостепеним ручним мењачем. Унапређено вешање побољшава вожњу, руковање и удобност возила, а предње и задње диск кочнице сада се примењују као стандард за оптимално успоравање. Прерађено вешање омогућава да Навара сада има већу носивост, а захваљујући технологији "Intelligent Trailer Sway Assist" , вуча никада није била толико поуздана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Од септембра нове цене техничког?

-Ова нова генерација "наваре" развијена је из нашег осам деценија вредног искуства у дизајнирању робусних и практичних пик-апова и представља узбудљив нови корак за ово возило - рекао је Паоло Д"Еторе, директор пословне јединице ЛЦВ. - Са његовим могућностима"Go Anywhere" и награђиваним инжињерингом, "навара" ће несумњиво задржати свој статус хероја "Нисановог ЛЦВ" асортимана далеко у будућности."


Ефикаснији мотор има економичну потрошњу од 6.9 литара на 100 км (комбиновани циклус, прерачунате вредности НЕДЦ) и емисије које сада почињу од 182 г ЦО2 по км. Као врхунски свестрани радни алат, твин-турбо мотор долази са избором од два излаза снаге нудећи респктивних 163 КС и 190 КС . Улазни ниво мотора доноси за 22 Нм повећан обртни момента који износи 425 Нм, захваљујући промени са једног на два турбопуњача.

Мотор одликује усвајање челичних клипова и премаза "Diamond Like Carbon" за клипне прстенове, као и нижи степен компресије од 15.1 (наспрам ранијег 15.4). Притисак у систему за убризгавање горива повећао се са 2.000 на 2.200 бара са новом пумпом ради веће прецизности и ефикасности. Систем за хлађење воде је надограђен, а нови издувни систем интегрише филтер дизел честица (ДПФ) и технологије селективне каталитичке редукције (СЦР) што обезбеђује компактнији дизајн са нижим емисијама НОx.


Потпуно нови шестостепени ручни мењач произведен у Европи, први је примењен на глобалном нивоу. Нови мењач доноси значајно побољшање у погледу лакше промене степена преноса и софистицираност захваљујући усвајању краће ручице мењача, побољшаној синхронизацији и смањеним вибрацијама. Нови мењач одликује конвенционалнији начин промене степена преноса, са преносом за вожњу уназад смештеним поред првог и нови степен преноса за ефикаснију потрошњу горива и нижи ниво буке током вожње аутопутем. Даље унапређивање 7-степеног аутоматског мењача довело је до побољшања по питњу удобности, софистицираности и одзива.

"Навару" одликује друга генерација задњег вешање са 5 спона, а радикално одступање од лиснатих опруга коришћених на већини конкурентних пицк-упова обезбеђује бољу удобност и контролу без компромиса по питању могућности. Ниссан је први произвођач који је донео вешање са 5 спона на тржиште пицк-упова носивости од 1 тоне на "Навара даб каб" лансираној 2015. години, а сада је оно примењено на "Кинг каб" и представља прву примена у свету за ову врсту пик-упова.


Као резултат тога, "Навара" доноси побољшану удобност и контролу без компромиса по питању могућности вуче. "Кинг каб" повећава носивости у односу на претходни модел за 55-95 кг (у зависности од спецификације) која сада износи 1,165 кг (и дозвољена укупна тежина 3,200 кг). "Дабл каб" у међувремену носивост повећава за 54 - 114 кг (у зависности од спецификације) и сада износи 1.115 кг - 1.180 кг са укупном дозвољеном тежином од 3.250 кг.

Информативно забавни систем "Нисан-конект" драматичним изменама хардвера и софтвера омогућава корисницима преглед њиховог телефона унутар возила, приказан на новом 8- инчном екрану високе резолуције (претходна верзија 7") са мулти-таћконтролом и бржим временом одзива.


Уграђене "ТомТом" мапе обезбеђују прецизно мапирање у стварном времену, уз информације о саобраћају уживо, 3Д мапе, информације о времену и "Гугл сателит" и "Стрит вју".

"Навара" се продаје у 109 земаља широм света, а овај модел је осмишљен посебно имајући у виду европске купце. Израђен је у фабрици НМИСА у Барселони која је управо прославила 35 година успеха у производњи.