ЈАПАНСКА компанија "Тојота" је повукла, чини се, ретко виђен потез на међународној економској сцени! Наиме, у жељи да пружи подршку глобалној електрификацији возила дозволила је коришћење својих 24.000 лиценци потпуно бесплатно.

То укључује патенте стечене кроз више од 20 година развоја технологије хибридних електричних возила. На располагању је техничка подршка произвођачима финалних возила ради достизања циљаних перформанси набавком система за електрификацију возила. Имајући на уму количину времена, новца и ресурса потребних за развој одрживе мобилности ради сузбијања раста штетних емисија и наставка коришћења тренутно доступне технологије, Тојота је објавила све мере у вези са својим патентима и техничким знањем ради даље промоције све шире употребе електрикованих возила.

Прочитајте још: "Тојота корола" помера границе

Прво је објавила да ће одобрити бесплатне лиценце за готово 24.000 патената које има (укључујући и неке пријаве које су још у поступку), за технологије повезане са електрификацијом возила. А као друго ће осигурати бесплатну техничку подршку другим произвођачима који развијају и продају електрификована возила када користе Тојотине електромоторе, батерије, системе управљања снагом, управљачке рачунаре и друге технологије везане за електрификацију возила као део својих погонских система.

Одобравањем бесплатних лиценци и пружањем техничке подршке за своје системе електрификације возила, Тојота жели додатно да промовише ширење електрификованих возила и на тај начин пружи помоћ владама, произвођачима аутомобила и друштву у целини да остваре зацртане циљеве повезане с климатским променама.

Прочитајте још: "ТОЈОТА ЦХ-Р ХИБРИД": Нешто сасвим другачије

- На темељу великог броја упита које смо добили у вези с нашим системима електрификације возила од компанија које препознају потребу популаризације хибрида и других технологија за електрификацију возила, верујемо да је сада време за сарадњу" - истиче Шигеки Тераши, члан управног одбора и извршни потпредседник Тојоте.


- Ако број електрификованих возила значајно нарасте у следећих 10 година, она ће постати стандард, а наша је жеља да имамо улогу у томе пружајући снажну подршку том процесу.

Патенти на које се односе ове бесплатне лиценце су напредне технологије уграђене у електрификована возила, посебно она које се користе у хибридним електричним возилима (ХЕВ) која су помогла Тојоти у остваривању значајних перформанси, смањењу димензија и смањењу трошкова. Конкретно, обухваћени патенти су за делове и системе, као што су електромотори, управљачке јединице снаге (ПЦУ) и управљачки склопови. Ово су темељне технологије које је могуће применити за развој различитих врста електрификованих возила укључујући ХЕВ, плуг-ин хибридна електрична возила (ПХЕВ) и електрична возила с горивим ћелијама (ФЦЕВ).

Раздобље уступања почиње одмах, а трајаће до краја 2030. године.